Lifestyle

#savjeti

Par jednostavnih trikova uz koje ćete sačuvati luk od brzog kvarenja

Par jednostavnih trikova uz koje ćete sačuvati luk od brzog kvarenja
Pixabay

Ako ga se nepravilno skladišti, luk može struliti, proklijati, omekšati i pustiti tekućinu nimalo ugodnog mirisa.

Prvo i osnovno, luk treba držati na mračnom, hladnom i suhom mjestu.

Vlaga i svjetlost recept su za plijesan i klijanje zato luk treba držati u velikoj, prozračnoj posudi. Uz to, treba ih skloniti sa sunca i staviti u hladnu, ali ne ledenu prostoriju u kojoj je dobra cirkulacija zraka. Osim toga, nikako ne bi smjeli biti odmah do krumpira, jer to nikako nije dobra kombinacija, omekšat će i pustiti tekućinu.

Luk može stajati i do godinu dana ako ga se drži na temperaturi od -1 do 10 stupnjeva Celzijevih. Na temperaturama višim od toga mogu potrajati nekoliko tjedana.

Gdje držati narezani luk?

Ako vam je ostalo nasjeckanog luka njega obavezno treba spremiti u hladnjak, ali u posudici u koju ne ulazi zrak. Tako može stajati tjedan dana. Najbolje bi bilo da koristite staklenu posudu jer će se miris uvući u plastiku, a ovako ćete spriječiti oksidaciju i smrad. Luk možete spremiti i u škrinju dok god ga mislite kasnije termički obraditi. Tako zaleđen može stajati i nekoliko mjeseci.

Poriluk i mladi luk nešto je drugačiji. Prije nego ga stavite u hladnjak odvojite svaki i omotajte ga u vlažni papirnati ručnik te ga stavite u papirnatu vrećicu ili u posudu u koju ne ulazi zrak. Osim toga, prije nego ga omotate u papirnati ručnik, uklonite bilo kakve sluzave ili uvenule dijelove, piše Bon Appetit.

​​​

Reci što misliš!