#savjeti
Par jednostavnih trikova uz koje ćete sačuvati luk od brzog kvarenja
Ako ga se nepravilno skladišti, luk može struliti, proklijati, omekšati i pustiti tekućinu nimalo ugodnog mirisa.
Prvo i osnovno, luk treba držati na mračnom, hladnom i suhom mjestu.
Vlaga i svjetlost recept su za plijesan i klijanje zato luk treba držati u velikoj, prozračnoj posudi. Uz to, treba ih skloniti sa sunca i staviti u hladnu, ali ne ledenu prostoriju u kojoj je dobra cirkulacija zraka. Osim toga, nikako ne bi smjeli biti odmah do krumpira, jer to nikako nije dobra kombinacija, omekšat će i pustiti tekućinu.
Luk može stajati i do godinu dana ako ga se drži na temperaturi od -1 do 10 stupnjeva Celzijevih. Na temperaturama višim od toga mogu potrajati nekoliko tjedana.
Gdje držati narezani luk?
Ako vam je ostalo nasjeckanog luka njega obavezno treba spremiti u hladnjak, ali u posudici u koju ne ulazi zrak. Tako može stajati tjedan dana. Najbolje bi bilo da koristite staklenu posudu jer će se miris uvući u plastiku, a ovako ćete spriječiti oksidaciju i smrad. Luk možete spremiti i u škrinju dok god ga mislite kasnije termički obraditi. Tako zaleđen može stajati i nekoliko mjeseci.
Poriluk i mladi luk nešto je drugačiji. Prije nego ga stavite u hladnjak odvojite svaki i omotajte ga u vlažni papirnati ručnik te ga stavite u papirnatu vrećicu ili u posudu u koju ne ulazi zrak. Osim toga, prije nego ga omotate u papirnati ručnik, uklonite bilo kakve sluzave ili uvenule dijelove, piše Bon Appetit.
Vezane vijesti
-
Ako luk ne skladištite ispravno, može se brzo pokvariti pri čemu može stvoriti jako neugodan miris. Uz to, ako ga ne spremite kako treba, vrlo brzo će proklijati i postati jako mekan te neće biti dobar za korištenje. Evo kako ispravno skladištiti luk tako da vam što dulje potraje.
-
Jaja su jedna od najsvestranijih namirnica, ali koliko zapravo znate o njima?
-
Blagdani završe kao i ručkovi i večere s bližnjima, ali i dalje - vaš frižider je pun. Hranu ne želite baciti, ali dosadilo vam je jesti istu hranu.
-
Iako je zima i vrijeme u kojem mnogi posežu samo za jako kaloričnom hranom i slasticama, ima nas kojima odgovara i dalje radije posegnuti za nečim lakšim i osvježavajućim.
Izdvojeno
-
Sudjelovanjem na festivalu prijavljeni doprinose promoviranju potencijala i mogućnosti poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice, a ujedno i stvaranju uvjeta za razvoj poduzetničkog okružja.
-
Kanjon Velike Paklenice najatraktivniji je penjački lokalitet u Hrvatskoj, tako da za djelatnike Nacionaloog parka sezona traje cijelu godinu. Ipak, s proljećem se broj gostiju višestruko poveća, pa je naša zadarska ekipa provjerila kako su pripremljeni za sve veće gužve.
-
Logistički brod Nacionalne mornarice Francuske Republike FS „Jacques Chevalier“ uplovio je u četvrtak u splitsku gradsku luku u sklopu planskih aktivnosti iz programa međunarodne vojne suradnje, priopćeno je iz Ministarstva obrane.
-
Jučer i danas obilježava se 33. obljetnica stradanja hrvatskog redarstvenika i heroja iz Bibinja – Franka Lisice.
Reci što misliš!