Lifestyle

Mali trikovi koji će dobro doći svakom kućanstvu

Što učiniti s viškom hrane od božićnog ručka?

Što učiniti s viškom hrane od božićnog ručka?
Thinkstockphotos.com

Blagdani završe kao i ručkovi i večere s bližnjima, ali i dalje - vaš frižider je pun. Hranu ne želite baciti, ali dosadilo vam je jesti istu hranu.

Ako ste se i vi suočili s ovim problemom ovog Božića, donosimo ideje kako iskoristiti ostatke hrane.

Lagane salate

Brzo i jednostavno rješenje su salate. Komadići mesa (purica, odojak, teletina) pomiješajte sa radičem, rukolom, matovilcem, kupusom.. Dodajte rajčicu, kuhana jaja, kukuruz i prelijte dresingom od jogurta ili nekim hladnim umakom koji vam je također ostao od blagdana.

Sendviči

Tost ili kruh prepecite na tavi ili u tosteru, dodajte grčki jogurt, salatu, rajčicu i komade mesa. Možete na isti kruh namazati i francusku salatu i po njoj dodati komadiće mesa.

Složenac od mlinaca i purice

Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica na jednostavan način napravite sasvim novo jelo. Na malo ulja propirjajte luk i češnjak, zatim napravite bešamel tako da dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko. Kada umak zakipi dodajte žličicu curryja i začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine.

Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog. Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu i na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju i dobili ste složenac!

Povrće za krem juhu

Ostaci povrća mogu poslužiti za bogate krem juhe. Na maslinovom ulju i maslacu prepržite nasjeckani češnjak, dodajte mu luk, i povrće po želji. Kada se sve lijepo sjedini usitnite štapnim mikserom i vratite na vatru. Po ukusu dodajte vrhnje i ostale začine. Poslužite toplo.

Riblji popečci

Ako se sva pripremljena riba odmah ne pojede, od ostataka se može napraviti dobrih zalogaja. Ribu očistite od kostiju i natrgajte na komadiće. Dodajte naribanu mrkvu, sitno sjeckani poriluk, malo češnjaka, jaje i po potrebi brašno i krušne mrvice. Oblikujte popečke i ispecite ih do zlatno žute boje.

Pohane palačinke

Ostatke mesa pomiješajte s kiselim krastavcima i preprženim šampinjonima. Ispecite palačinke, napunite smjesom od mesa i pohajte. Poslužite opet uz francusku salatu ili uz umake.