Lifestyle

#kućanstvo

Sedam zdravljih biljki koje možete uzgajati u vašem stanu

Sedam zdravljih biljki koje možete uzgajati u vašem stanu
Pexels.com

Postoji oko 450 tisuća biljnih vrsta, dok se njih od 35 do 70 tisuća spominje u medicinskoj literaturi. Možda niste sigurni koja je primjerena uzgoju u zatvorenom prostoru, odnosno u stani ili kući. Evo nekoliko popularnih koje biste mogli odabrati.

Ginko

Ginko biloba je jedna od najstarijih živućih vrsta drveća, a i najčešće korištena biljka u kineskoj medicini. Vjeruje se da zdravstvene prednosti ginka proizlaze iz visokog sadržaja antioksidansa i njegovih protuupalnih svojstava. Studije pokazuju da može biti od pomoći kod blage demencije, umora, a može utjecati i na zacjeljivanje kostiju, piše Bright Side.

Kamilica

Kamilica se koristi tisućama godina, danas najčešće kao čaj. Postoji nekoliko studija koje su pokazale da kamilica podiže kvalitetu sna i razinu šećera u krvi. 

Ehinaceja

Ehinaceja obiluje antioksidansima i poznata je po svojim blagotvornim učincima na naš imunološki sustav, zbog čega može pomoći u borbi protiv virusa i infekcija te bržem oporavku. 

Majčinski vratić

Ovaj cvijet nalikuje kamilici, a njegove dobrobiti su potpuno različite. Tradicionalno se koristio za liječenje groznice, a studije pokazuju da ima svojstva za ublažavanje boli.

Đumbir

Đumbir daje okus brojnim jelima, ali i pomaže pri gubitku težine i suzbijanju mučnine uzrokovane trudnoćom. 

Ružmarin

I ružmarin je učestali sastojak brojnih jela, a ima i brojne dobrobiti za naše zdravlje. Jača imunološki sustav, ublažava depresiju i tjeskobu te poboljšava pamćenje.

Aloe vera

Aloe vera je popularna biljka koja se koristi tisućama godina. Odličan je lijek za opekline, umiruje crvenilo kože i smiruje iritacije povezane s aknama.