Lifestyle

#zdravlje

Tri najčešće vrsta raka kože i kako ih prepoznati

Tri najčešće vrsta raka kože i kako ih prepoznati

Prema Cancer Researchu, u Velikoj Britaniji godišnje se kod oko 16.200 ljudi dijagnosticira rak kože. Od tog broja njih 2333 umire. Uočavanje ranih znakova bolesti moglo bi napraviti veliku razliku kada je u pitanju preživljavanje, a stručnjaci preporučuju redovito pregledavanje kože.

Opekline od sunca povećavaju šanse za razvoj raka kože. One su znak da je DNA u stanicama kože oštećena UV zračenjem, a dobivanje opeklina od sunca samo jednom u dvije godine može utrostručiti rizik od raka kože.

Vrste raka kože:

Melanom

Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće na leđima, nogama, rukama i licu, no može se proširiti i na unutarnje organe, što ga čini smrtonosnijim. Najčešći pokazatelj melanoma je pojava novog madeža ili promjena postojećeg madeža. Pazite na madeže koji su sve veći, mijenjaju oblik ili boju, krvare ili stvaraju koricu, svrbe ili bole.

Rak bazalnih stanica

Bolest zahvaća najudaljenije slojeve stanica kože, a znak koji ukazuje na nju je stvaranje nakupine na koži koja izgleda glatko poput bisera ili kao čvrsta, crvena kvržica, a ponekad krvari i svrbi. Može se razviti i bezbolan čir. Oko 75 posto svih karcinoma kože su ove vrste. Oni obično sporo rastu i gotovo se nikada ne šire na druge dijelove tijela. Ako se liječi u ranoj fazi, ovaj oblik raka kože obično se potpuno izliječi.

Rak pločastih stanica

Ovo je rak stanica keratinocita koje se nalaze u vanjskom sloju kože. Uglavnom se pojavi na licu, vratu, ćelavom dijelu tjemena, rukama, leđima i potkoljenicama. Koža može izgledati ljuskavo, biti osjetljiva na dodir te ponekad krvariti.

​​

Reci što misliš!