Lifestyle

#zdravlje

Četiri neobična simptoma raka dojke

Četiri neobična simptoma raka dojke

Listopad je bio obilježen kao mjesec borbe protiv raka dojke i, iako je iza nas, ostaje činjenica da ne bismo trebali zaboravljati obaviti samopreglede grudi i znati na što trebamo paziti tijekom cijele godine. Ružičasta vrpca se nosi tijekom cijele godine, u znak solidarnosti s milijunima ljudi diljem svijeta oboljelim od raka dojke, koji je i dalje najčešći dijagnosticirani rak kod žena.

Iako nam je odavno rečeno da pazimo na kvržice, postoje i drugi, neobični simptomi čije prepoznavanje može biti ključno za rano otkrivanje raka dojke. Zahvaljujući dr. Karanu Raju, ove informacije su nam dostupne jer je liječnik na TikToku istaknuo važnost svijesti o znakovima bolesti, s obzirom na to da rano uočavanje raka može značajno povećati šanse za preživljavanje.

"Rak dojke nije uvijek kvržica, a ovo je nekoliko neobičnih simptoma na koje treba obratiti pozornost", objasnio je dr. Raj svojim pratiteljima kojih je na TikToku 4.4 milijuna.

Nabiranje ili udubljenje kože

"Pojavljuje se obično zbog dublje kvržice u dojci koja povlači kožu prema unutra", rekao je dr. Raj.

Osip u području grudi ili bradavica

"Ovo je češće kod upalnog raka dojke", objašnjava dr. Raj, koji je "vrsta raka koja ne uzrokuje kvržice".

Koža nalik na narančinu koru

"Ako koža oko vaših grudi podsjeća na narančinu koru, to može biti zato što stanice raka blokiraju limfne kanaliće u koži", otkrio je dr. Raj.

Nagle promjene u izgledu bradavica ili iscjedak iz bradavica

Kako objašnjava dr. Raj: "Ako primijetite bilo kakve iznenadne promjene na bradavici, poput iscjetka ili inverzije, trebali biste potražiti mišljenje stručnjaka." Uz ove manje uobičajene simptome, također je važno provjeriti postoje li nove kvržice ili područja zadebljanog tkiva; promjena veličine ili oblika vaših grudi, kvržice ili otekline u jednom od vaših pazuha. U konačnici, najbolje je upoznati svoje grudi samopregledom jer u različitim razdobljima vašeg života mogu izgledati drugačije ili se mijenjati na dodir, što olakšava otkrivanje potencijalnih problema. A kako dr. Raj naglašava, ako primijetite nešto neobično ili jednostavno sumnjate, najbolje je da se uvijek što prije obratite svom liječniku opće prakse, piše Women's Health.

​​​