Lifestyle

#zdravlje

Četiri simptoma koji mogu ukazivati na rak debelog crijeva

Četiri simptoma koji mogu ukazivati na rak debelog crijeva
Thinkstock

Rak crijeva, inače poznat kao kolorektalni karcinom, zahvaća debelo crijevo. Kad se stanice u tijelu počnu dijeliti i razmnožavati na nekontroliran način, to dovodi do razvoja raka. Dok je vjerojatnije da će se rak crijeva razviti u debelom crijevu nego u tankom crijevu, rak tankog crijeva se također može pojaviti.

Kad stanice u debelom crijevu postanu kancerogene, mogu se proširiti na druga područja tijela, kao što su jetra ili pluća. To se naziva uznapredovali karcinom crijeva.

Koji su simptomi raka crijeva?

Simptomi raka crijeva mogu uključivati ​​promjenu u navikama crijeva, ​krv u stolici, gubitak težine, bol u trbuhu ili leđima, umor i osjećaj kao da nosite vrlo težak teret na leđima, čak i nakon odlaska na WC. Rak također može uzrokovati opstrukciju crijeva, što je otežanost ili onemogućenost izlučivanja stolice i plinova. Kad dođe do opstrukcije crijeva, moguće je osjetiti grčeve, nadutost, zatvor ili mučninu. Savjetuje se da se odmah obratite svom liječniku ili hitnoj pomoći ako mislite da imate crijevnu opstrukciju. Rak crijeva može zahvatiti pojedince u bilo kojoj dobi, a muškarci obolijevaju češće nego žene.

Kako se može liječiti rak crijeva?

Mjere koje se koriste za liječenje raka crijeva mogu varirati ovisno o tome koji je dio crijeva zahvaćen. Najčešći oblik liječenja raka crijeva je operacija. To može biti upareno s kemoterapijom, radioterapijom ili biološkim tretmanima. Ako se rak crijeva otkrije u ranoj fazi, može se potpuno izliječiti.

​​​

Reci što misliš!