Lifestyle

#fitness

Vjerovali ili ne, igranjem video-igara možete sagorjeti do 472 kalorije

Vjerovali ili ne, igranjem video-igara možete sagorjeti do 472 kalorije

Često se na nju gleda kao na lijenu aktivnost, ali nova studija sugerira da igranje videoigara može pomoći u mršavljenju.

Istraživanje koje je proveo Stakester otkrilo je da muški igrači mogu sagorjeti nevjerojatnih 420 kalorija tijekom dvosatne igre, a igračice do 472 kalorije, što je ekvivalentno 1000 trbušnjaka.

"Svi znamo da nam natjecanje povećava broj otkucaja srca i većina nas se preznoji kad u posljednjoj minuti FIFA-e pokušavamo zabiti gol ili tražimo zaklon u Warzoneu", rekao je Tom Fairey, osnivač Stakestera. 

"Nije iznenađenje da se tako sagorijevaju kalorije, ali nevjerojatno je čuti da se tijekom dvosatne igre sagori isto kalorija koliko i kad se napravi 1000 trbušnjaka", dodao je.

U istraživanju su korišteni pametni uređaji za mjerenje otkucaja srca i kalorija koje je sagorjelo 50 igrača dok su dva sata igrali FIFA-u i Warzone, ali i dok su izvodili trbušnjake. Rezultati su otkrili da su muški igrači tijekom eksperimenta sagorijevali prosječno 210 kalorija na sat, a žene oko 236 kalorija.

Da pojasnimo, sugerira se da bi bilo potrebno oko 57 minuta igranja videoigara da se sagori pločica Marsa (230 kalorija) ili sat i 4 minute da se sagori Big Mac (257 kalorija). 

Ovo nije prvi put da je istraživanje pokazalo da bi igranje videoigara zapravo moglo biti dobro za zdravlje.

Prošle godine tim sa Sveučilišta Queensland otkrio je da igrači videoigara imaju do 21 posto veću vjerojatnost da će imati zdraviju tjelesnu težinu od prosječne osobe, piše Daily Mail.

Istraživanje je također otkrilo da igrači esporta puše i piju manje od opće populacije te su znatno aktivniji zbog određenih videoigara.

Tehnološko sveučilište Queensland (QUT) provelo je istraživanje anketirajući 1400 igrača iz 65 zemalja u, kako kažu, prvoj studiji koja je istraživala BMI (indeks tjelesne mase) status globalnog uzorka igrača esporta.

Istraživač Michael Trotter rekao je: "Nalazi osporavaju stereotip o morbidno pretilom igraču. Kad pomislite na esport, često se javljaju zabrinutosti u vezi sjedilačkog ponašanja i lošeg zdravlja, a studija je otkrila neke zanimljive rezultate."

​​

Reci što misliš!