Lifestyle

#prehrana

Četiri najveće fitness zamke božićnih blagdana

Četiri najveće fitness zamke božićnih blagdana
RTL

Koliko god bili disciplinirani u tijeku godine, ono što remeti taj ritam su večere, zabave, obveze i stres koji dolaze nekoliko tjedana za vrijeme blagdana.

Kako bi pomogli da ne upadnete u te zamke, stručnjaci sa stranice Muscle And Fitness detektirali su četiri zamke i savjete u njihovom zaobilaženju:

Kolege koji su fanovi slastica

Ništa vam neće poremetiti dobar ritam prehrane i treninga brže od nekoliko kriški torte od sira ili pite u pauzi.

Najbolji način da izbjegnete pretjerivanje s tom hranom je nešto što stručnjaci navode kao "obrana od blizine". Većina uredskih poslastica postavlja se u određenu konferencijsku salu, u kuhinju ili za posebnim stolom.

Učinite sve što možete da izbjegnete prolazak pored ovih područja i vjerojatnost da ćete se prepustiti bit će puno manja.

Čekanje savršenog trenutka

Kad im istekne članstvo u teretani, puno ljudi čeka do završetka blagdanskog perioda da ga obnove. Taj period se ponekad odulji do polovice siječnja. Problem s ovakvim razmišljanjem je u tome što se, dok čekate savršeno vrijeme da vam fitness postane prioritet, sve više udaljavate od svojih ciljeva.

Odgovor je jednostavan: nemojte čekati. Pronađite plan prehrane ili program vježbanja koji vam odgovara i krenite već danas.

Alkohol

Bez obzira na to pokušavate li preživjeti atmosferu tijekom obiteljskih okupljanja ili se želite opustiti na božićnoj zabavi s kolegama, velika je šansa da ćete pretjerati s alkoholom u više navrata tijekom ovog perioda.

Alkohol ima više kalorija po gramu od proteina ili ugljikohidrata. Osim toga, alkohol je ono što se naziva "prioritetna hranjiva tvar", što znači da će vaše tijelo dati prednost njegovom korištenju za energiju prije bilo kojeg drugog supstrata. Drugim riječima, sve te kalorije alkohola moraju se sagorjeti prije nego što započnete gubiti masnoće.

Koristite isprobani trik da popijete jednu čašu vode iza svakog alkoholnog pića. To ne samo da će smanjiti količinu alkohola koji ćete naposljetku popiti nego će vam pomoći da ostanete hidrirani i poboljšat će kvalitetu vašeg sna.

Loša strategija planiranja obroka

Razumljivo je da se, nakon cjelogodišnjeg iščekivanja slasnih blagdanskih zalogaja, prepuštamo užitku i u tome nema ništa loše. Nije misterij da su blagdanski obroci totalne kalorijske bombe. Ono u što možda niste sigurni je kako se suzdržati od nepotrebnog prekrcavanja hranom.

Savjet: Prvo pojedite nešto zdravo i zasitno sat vremena prije obroka. Ne želite pokvariti svoj tek, ali ako pojedete malu salatu ili veliku jabuku, to će vam pomoći da se lakše suzdržite od pretjerivanja.


Reci što misliš!