Lifestyle

#inteligencija

Je li inteligencija nasljedna i kako se prenosi?

Je li inteligencija nasljedna i kako se prenosi?

Stručnjaci za genetiku su istražili je li inteligencija posljedica genetskog utjecaja ili se razvija i stvara iz vanjskih čimbenika, pa zaključili da je spoj genetike i utjecaja okoline.

Što je inteligencija?

Inteligenciju je mentalna karakteristika koja se odnosi na sposobnost učenja iz iskustava i prilagođavanja promjenjivim okruženjima, a uključuje vještine rasuđivanja, planiranja i rješavanja problema, kao i sposobnost apstraktnog razmišljanja i razumijevanja složenih ideja.

Postoji li inteligencijski gen?

Ne, ne postoji zasebni gen koji određuje ukupnu kognitivnu funkciju. Inteligencija je složena osobina, što znači da postoji više gena koji se udruže kako bi se odredio čovjekov IQ. Iako genetika uvelike igra ulogu u visini kvocijenta inteligencije pojedine osobe, studije pokazuju da na opću kognitivnu sposobnost utječe i socioekonomski status te je li osoba dobila priliku ostvariti svoj puni potencijal.  

Inteligencija se vjerojatnije nasljeđuje od majke

Prema studijama genomike, geni koji su zaslužni za razvoj inteligencije vjerojatnije se nasljeđuju od majke nego od oca. Mnogi geni koji sadrže odrednice inteligencije nose se na x-kromosomu. Budući da žene posjeduju dvije kopije x-kromosoma, a muškarci samo jednu, vjerojatnije je da će se majčini geni prenijeti na djecu.

Povezanost rase i inteligencije

Genetska istraživanja tvrde da ne postoji povezanost između rase i općih kognitivnih sposobnosti, a genetičari naglašavaju da su prošla istraživanja koja su tvrdila suprotno bila manjkava i nisu uzimala u obzir socioekonomski status, nejednakost u obrazovanju i druge utjecaje okoline.


Reci što misliš!