#prehrana
Šest zlatnih pravila zdravog kuhanja
Kaže se da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro pripaziti kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život!
Ovo je nekoliko važnih pravila pripremanja hrane, a vi ih zapamtite i koristite kada pripremate jelo za sebe i osobe koje volite.
1. Količina ulja
Koliko ulja koristite za pripremanje hrane utječe na vaše zdravlje više nego mislite. Smanjite li količinu ulja, automatski smanjujete unos kalorija u organizam te tako sprječavate nastanak određenih bolesti poput pretilosti koja u konačnici može uzrokovati hipertenziju ili srčani udar.
2. Svježe namirnice
Korištenje voća i povrća u pripremi jela bi trebalo biti osnovno pravilo prehrane. Svježe namirnice sadrže puno više vitamina i minerala od one koja dugo stoji u hladnjaku ili je već termički obrađena.
3. Tehnika kuhanja
Način na koji pripremate jela će odrediti koliko će hrana nutrijenata sadržavati. Ekspres lonac je odlična opcija za zdravo kuhanje.
4. Žitarice i grahorice
Ako ostavite određene namirnice u vodi tijekom noći one će se brže skuhati, iz njih će nestati antinutrijenti, a u njima ostati svi potrebni nutrijenti. Također će biti lakše probavljive.
5. Kora
Tijekom pripremanja voća i povrća često se odlučujemo oguliti koru no ona je izvor hranjivih tvari koje su potrebne našem organizmu. Umjesto guljenja, odlučite se za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste sačuvali te hranjive tvari i organizmu dali što mu treba.
6. Blanširanje
Blanširanje je najbolji način za očuvanje boje i hranjivih sastojaka kratkotrajnim držanje namirnica u vodi temperature od 98-100ºC (uglavnom špinat, blitva, kelj, mahune), njime možemo očuvati sočnost mesa, odnosno spriječiti da daljnjom obradom iz njega iscuri sok te omogućiti lakše otklanjanje kožice s povrća i voća, piše Ordinacija.
Vezane vijesti
-
Trenutna je globalna preporuka za unos voća i povrća (koju je 2003. godine postavila Svjetska zdravstvena organizacija) minimalno 400 g dnevno. U međuvremenu, nacionalne smjernice predlažu da se nastoji konzumirati pet obroka povrća/mahunarki i dva obroka voća dnevno.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Diljem svijeta postoje milijuni ljudi koji se bore sa simptomom visokog krvnog tlaka, odnosno hipertenzije. Od 2008. godine prevalencija povišenog krvnog tlaka među odraslim osobama starijim od 25 godina bila je oko 40 posto diljem svijeta.
Izdvojeno
-
Nogometaši Dinama ostvarili su drugu uzastopnu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka svladavši Slovan u Bratislavi s uvjerljivih 4-1 (2-1).
-
Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić (28) primljena je Međunarodnu Kuću slave maratonskog plivanja i prva je žena iz Hrvatske koja dobila to priznanje.
-
Pripremite se za otvaranje jesenje koncertne sezone uz jedinstveni glazbeni spektakl jer Dražen Zečić, jedna od najvećih glazbenih zvijezda regije, po prvi put dolazi u zadarski Arsenal!
-
Nova boja kose izaziva ugodno uzbuđenje, ali ima i nešto što nije tako ugodno - otkriti već nakon tjedan dana da je boja izblijedjela.
Reci što misliš!