Lifestyle

Zdrava prehrana

Mediteranska prehrana proglašena najboljom na svijetu, najopasnija Dukan dijeta

Mediteranska prehrana proglašena najboljom na svijetu, najopasnija Dukan dijeta
Thinkstock

Mediteranska je prehrana proglašena najzdravijom već četvrtu godinu za redom, a lako je se i pridržavati kod mršavljenja jer ne ograničava kalorije niti podrazumijeva 'strogo' planiranje obroka.

Svake godine portal US News & World Report ocjenjuje dijete i načine prehrane iz prethodne godine i najavljuje koje su najbolje za godinu koja slijedi: a već četvrtu godinu zaredom najboljom je proglašena mediteranska prehrana. Ona, rekli su nutricionisti za US News & World Report, pomaže u prevenciji mnogih kroničnih bolesti, te doprinosi dugovječnosti, pa je ove godine proglašena ne samo ukupno najboljom, već i najzdravijom, najlakšom za pridržavanje, najboljom za dijabetes, najboljom biljnom prehranom i najboljom prehranom za srce.

Načini prehrane ili dijete svrstavaju se u sedam kategorija, a ocjenjuje se njihova nutricionistička cjelovitost, lakoća pridržavanja, potencijal dugoročnog i kratkoročnog gubitka kilograma, sigurnost dijete i moguće nuspojave, te potencijal za sprečavanje bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

- Zajedničko pet najboljih dijeta je da su sve bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama - objasnila je dijetetičarka dr. Kathie Beals s Utah Sveučilišta.

Mediteranska se prehrana, kaže Beals, u velikoj mjeri oslanja na plodove mora, svježe proizvode, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i umjereno pijenje vina, a koncept joj potječe iz zemalja koje graniče sa Sredozemnim morem, gdje su se ljudi kroz povijest uglavnom zdravo hranili. U nekim od tih zemalja su i takozvane 'plave zone', regije s najzdravijom i najdugovječnijom populacijom.

Poznato je, kaže dijetetičarka, da je mediteranska prehrana bogata vitaminima i drugim važnim hranjivim sastojcima poput vlakana i polifenola - biljnih spojeva koji pomažu u zaštiti od raznih bolesti - a pokazalo se da smanjuje i rizik od dijabetesa, da štiti od nekih vrsta karcinoma, te od ranog propadanja kognitivnih funkcija.

- Pomaže i u gubitku kilograma, jer u njoj nema visokokalorične ni prerađene hrane, a povrće i riba imaju i više nego dovoljno visoko hranjivih sastojaka - rekla je dr. Beals.

Budući da sadrži masti koje su zdrave za srce - maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline iz ribe - mediteranska prehrana smanjuje i kolesterol koji je inače glavni uzročnik srčanih bolesti, a Beals napominje kako joj je prednost i to što ne ograničava unos kalorija, ne podrazumijeva 'strogo' planiranje obroka - pa je se lako pridržavati, a nema ni neželjene nuspojave.

Prema ocjenama US News & World Report- a, na niskim su se mjestima našle dijete koje je dugoročno teško slijediti i koje su nutritivno neuravnotežene - kao Keto dijeta s malo masnoća i s niskim udjelom ugljikohidrata i dijeta 'OPTAVIA', namijenjena brzom ali kratkotrajnom mršavljenju.

Zbog teškog pridržavanja i rizika od oštećenja bubrega ukupno je najlošije ocijenjena Dukan dijeta, način prehrane s visokim udjelom proteina i niskim udjelom ugljikohidrata, a pri dnu popisa našla se i restriktivna dijeta Whole30.


Reci što misliš!