Događaji

student dizajna

Morske orgulje i jedra kao novi Wings for Life World Run trofej!

Morske orgulje i jedra kao novi Wings for Life World Run trofej!
Dino Stanin/PIXSELL

Studenti dizajna sveučilišta Algebra osmislili su i izradili upečatljivi Wings for Life World Run trofej, namijenjen najuspješnijima 5. svibnja na zadarskoj utrci.

Nema većeg užitka od podizanja trofeja na kraju Wings for Life World Run utrke. Zadovoljstvo je još i veće ako nagrada za pobjednika izgleda - impresivno!

Upravo se za to brine dizajnerski natječaj kojeg već treću godinu zaredom među studentima provodi sveučilište Algebra. Tako su studenti u 2024. godini pod mentorstvom profesora Alana Divjaka dobili zadatak izraditi trofej koji će imati u sebi zadarsku lokalnu posebnost, a i iskazivati prepoznatljivost Wings for Life World Run utrke.

Kreativnost se mogla osjetiti kod svih osam idejnih rješenja prijavljenih na natječaj, a na kraju je pobijedila grupa studenata treće godine prijediplomskog studija 3D dizajna, čiji su članovi Luka Stipetić, Leonarda Brunčić, Dino Hrastović, Roko Djurić, Fran Petar Domljan i Fran Bezjak.

Njihov Wings for Life World Run trofej sastoji se od dva dijela. Donji dio inspiriran je zadarskim Morskim orguljama, dok se gornji dio sastoji od tri jedra različitih veličina. Idejno rješenje studenti su uz pomoć profesora Divjaka pretvorili u konkretan trofej, korištenjem 3D tiska.

Pritom se pazilo na svaki detalj.

Postolje je popunjeno olovom i epoksi smolom kako bi trofej dobio na težini i stabilnosti. Zbog toga je težina trofeja 4 kilograma. Jedra su se morala pak raditi zasebno zbog njihove veličine. Ukupno je 3D tisak trajao 68 sati, ali još više vremena potrošeno je na ručni dio rada.

Naime, postolje i jedra su ručno i dosta "slobodno" obojeni, kako bi svaki trofej bio jedinstven. Postolje je obojeno u biserno bijelu boju, dok su jedra obojena u boje hrvatske zastave. Kako bi se izbjegao "plastičan" dojam glatke površine, cijeli trofej je premazan epoksi smolom, što stvara detaljnu reljefnu površinu koja teksturom podsjeća na neobrađeno drvo. To trofeju daje visoki sjaj i stvara vrlo tvrdu zaštitnu vanjsku ljusku.

Na kraju kombinacija izduženog postolja, bijele boje i velikih jedara ostavlja dojam stilizirane jedrilice, čime uključeni student dizajna itekako mogu biti zadovoljni.

"Spoj moderne tehnologije i ručnog rada pokazao se kao najbolji pristup kada je izrada ovakvih trofeja u pitanju. Studenti su iznimno ponosni što su imali priliku sudjelovati u ovako važnom, humanitarnom projektu te što je njihovo rješenje izabrano kao pobjedničko.

Wings for Life World Run je prilika da mladi dizajneri i njihova inovativna dizajnerska rješenja dobiju vidljivost i priznanje, kroz nacionalni, ali i globalni doseg utrke," poručuju sa sveučilišta Algebra.

Tako su mlade nade hrvatskog dizajna podarile zadarskoj utrci novi prekrasan trofej, namijenjen pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji!
 


Reci što misliš!