Lifestyle

Dobar san za zdravi dan!

Mislite na svoje zdravlje i dobro se naspavajte

Mislite na svoje zdravlje i dobro se naspavajte

Kako bi se dobro naspavale, odraslim osobama najčešće treba između 6 i 8 sati sna

Ako vam je teško ujutro ustati, pomaknite vrijeme odlaska u krevet. Neposredno prije odlaska u krevet nemojte vježbati, izbjegavajte kofein (kava, čaj, cola...), nikotin i alkohol, a večerajte najmanje dva sata prije odlaska u krevet. To ne znači kako u krevet morate ići gladni, već ćete na taj način ostaviti organizmu dovoljno vremena da probavi hranu. 

Što se tiče tekućine, pijte vodu tijekom dana kako navečer ne biste bili dehidrirani i žedni, pa nakon što popijete puno vode tijekom noći više puta ustajali zbog odlaska na wc.

I što je najvažnije, zadajte si vrijeme odlaska u krevet i vrijeme ustajanja. Kako bi se dobro naspavale odraslim osobama najčešće treba između 6 i 8 sati sna. Idite na spavanje uvijek u isto vrijeme i ustajte u isto vrijeme.

Prije odlaska na počinak zamračite sobu potpuno, povucite sjenila koja neka tako ostanu do jutra. Spavaća soba neka bude vaše utočište u kojem su dozvoljene samo dvije stvari - spavanje i seks.

Posao nemojte donositi u krevet, baš kao što iz kreveta ne biste trebali gledati TV. Spavaća soba je mjesto za odmor i dobar san, a ne za posao, brige ili agresivni televizijski program. Ako imate lagani san, probajte ublažiti zvukove pomoću primjerice ventilatora koji će stvarati blagi šum uz koji ćete lakše spavati.

Temperatura u spavaćoj sobi neka bude oko 21 C kako bi vam bilo ugodno noću kada temperatura tijela prirodno padne. Soba neka bude prozračena, a iako je dobro preko noći spavati u malo svježijoj sobi, u krevet biste mogli ići nakon tople kupke.

Naime, topla kupka prije spavanja podići će temperaturu tijela, no nakon što ona padne, vaše organizam odgovorit će pospanošću i, naravno, dobrim snom.

Nervoza i tjeskoba zbog toga što ne možete zaspati samo će pogoršati situaciju. Ukoliko ne utonete u san 15-ak minuta nakon odlask u krevet, pokušajte ustati i raditi nešto u tišini, piše moda.hr .

Primjerice možete čitati, a umjesto da upalite sobno svjetlo, koristite maleno svjetlo za čitanje. Sobno svjetlo moglo bi mozgu slati signal kako treba ostati budan, a na ovaj ćete način to izbjeći. Kad se počnete osjećati umorno i pospano, vratite se u krevet.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.