Lifestyle

Zdravlje muškarca

Muškarci, ulažite u svoje zdravlje!

Muškarci, ulažite u svoje zdravlje!

Unaprijedite svoj životni stil, obogatite odnose i obavljajte preventivne liječničke preglede koji vam mogu spasiti život

Imate ispunjen život, karijeru, obitelj, prijatelje i hobi. No kako biste što duže i kvalitetnije uživali sa svojim najdražima, vrijeme je da se pobrinete za sebe i za svoje zdravlje. Unaprijedite svoj životni stil, obogatite odnose i obavljajte preventivne liječničke preglede koji vam mogu spasiti život.

Evo savjeta kojih biste se trebali držati ukoliko želite poboljšati svoj životni stil i zdravlje:

Idite već jednom kući - Ponekad nećete moći otići s posla nakon regularnog radnog vremena, no nemojte da vam prekovremeni sati postanu navika.

Prekovremeni konstantni rad povezan je s češćim obolijevanjem od psihosomatskih bolesti i depresije te dugoročno može naštetiti zdravlju.

Čak 12,5 posto muškaraca koji rade prekovremeno pokazuju znakove depresije i drugih psihičkih problema poput stresa i nervoze.

Njegujte svoju društvenu mrežu i kontakte - Ljudi koji su u kontaktu sa svojom obitelji i prijateljima imaju manje šanse za srčana oboljenja. Istraživanja su pokazala da oni kojima manjka socijalnih kontakata imaju viši kolesterol, krvni tlak i čak više puše. Socijalna potpora također uvelike pomaže da ostanete staloženi u stresnim vremenima, a jača i osjećaj pripadanja.

Boravite na suncu - Samo 15 do 20 minuta dnevno na suncu opskrbit će vas potrebnom dozom vitamina D. Dovoljno vitamina D štitit će vas u jednoj mjeri od dijabetesa, zatajenja srca, visokog krvnog tlaka ili čak i obične prehlade. No nemojte pretjerivati kako ne biste naštetili koži. Vitamin D također pomaže onima koji imaju astmu i kronične plućne bolesti.

Ugasite TV - Prilično je lako vegetirati pred televizorom, no to našem organizmu pada puno teže nego što mislite. Naime, onima koji u 20-ima i 30-ima gledaju TV povećavaju se šanse da dožive srčani udar u 40-ima.

Mislite li kompenzirati ležanje pred TV-om vježbom, varate se. Najnovija istraživanja pokazuju da štetu koju ste nanijeli organizmu zbog sjedenja ispred TV-a ne možete popraviti naknadnim vježbanjem.

Umjereno pijte - Ne više od dva pića dnevno muškarce može zaštititi od kardiovaskularnih problema.

Pazite na šećer u krvi - Čak i malo povišeni šećer u krvi može biti štetan za organizam koliko i dijabetes. No većina muškaraca ne zna da ima takav problem. Pravilnom prehranom regulirat ćete razinu šećera.

Birajte hranu s nižim glikemijskim indeksom, kao što su cjelovite žitarice i povrće. One se sporije probavljaju i ne uzrokuju skakanje vrijednosti šećera u krvi kao neke druge namirnice.

Kontrolirajte prostatu - Neki oblici raka prostate mogu rasti tako sporo da vam, nasreću, nikada neće ugroziti život, no redovitom kontrolom nećete se ni dovesti u situaciju opasnu po život.

Također, kako biste smanjili rizik od najčešćeg tipa raka kod muškaraca, jedite manje masne namirnice bogate vlaknima i puno povrća. Uzimanje vitamina D i E, selena i zelenog čaja može također pomoći u prevenciji. O prehrani se svakako savjetujte s liječnikom.

Pazite na plodnost - Zaštitite svoju buduću obitelj. Poznato je da vrućina loše utječe na spermije, a to znači da i vrućica te laptop koji držite u krilu također smanjuju vašu plodnost.

Prije bavljenja fizičkom aktivnošću popijte šalicu kave - Dobra vijest za one koji vole kavu, čaj i Coca-Colu. Istraživanja su pokazala da oni koji umjereno i redovito vježbaju i usto popiju šalicu kave imaju manje šanse da obole od raka prostate. Također, šalica kave uz fizičku aktivnost pomoći će vašim mišićima da se brže oporave.

Pojedite curry - Kurkuma, začin koji curryju daje žutu boju, blagotvoran je na mnogo načina. Može spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti, depresije i raznih upala.

Dogovorite kolonoskopiju - To nikako ne spada u ugodnu pretragu, no rak debelog crijeva puno više pogađa muškarce nego žene.

Pazite na svoje zdravlje i, ako imate i više od 50 godina, svakako otiđite na pregled koji može spasiti život.

Radite na svojoj vezi - Muškarci koji su u sretnom braku ili vezi imaju manje šanse da dožive moždani i srčani udar, za razliku od samaca ili onih u nesretnim zajednicama. Stabilna obiteljska situacija preduvjet je za blagostanje i duha i tijela.

Kontrolirajte stres - Probajte se riješiti stresa jer ne samo da je neugodan, već može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. Čini vas osjetljivijima na upale i povećava rizik od srčanih oboljenja. Stres, naime, uzrokuje povećanje razine hormona kortizola, koji povisuje razinu šećera u krvi, ali i krvni tlak. Konstantan stres i proizvodnja tog hormona mogu dovesti do infarkta.

Vježbajte - Redovita i intenzivna vježba od 30 minuta dnevno smanjit će depresiju, pokazuju brojna istraživanja.

Vježbajte mozak - Redovito aerobno vježbanje bar tri sata na tjedan pojačava protok krvi kroz mozak i blagotvorno utječe na memoriju. Jedite karfiol. Najnovija istraživanja pokazuju da on daje energiju i blagotvorno djeluje na aktivnost u prednjem dijelu mozga, odgovornom za donošenje odluka i memoriju. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.