Lifestyle

#zdravlje

Četiri najveće prednosti povremenog posta za osobe muškog roda

Četiri najveće prednosti povremenog posta za osobe muškog roda
Thinkstock.com

Sigurno ste čuli da povremeni post jamči gubitak kilograma, ali ovaj režim prehrane ima i druge zdravstvene koristi. Za muškarce bi te prednosti mogle čak i nadmašiti one koje ima za žene, tvrdi Fit Father Project.

Prema toj stranici, povremeni post može pomoći u smanjenju upale u cijelom tijelu, umora, glavobolje i ukočenosti mišića. Povremeni post obično se provodi u obliku 16:8, što znači da se 16 sati u danu posti, a osam jede, ili 5:2, gdje se jede pet dana u tjednu, a dva se posti. Evo četiri prednosti koje povremeni post ima za muškarce.

1. Pomaže zadržati mišićnu masu

Jedna od najvećih prednosti povremenog posta je ta što pomaže u zadržavanju mišićne mase. 

"Kad ljudi smršave, uglavnom 75 posto otpada na masnoću, a 25 posto na mišićnu masu. No s postom se taj omjer mijenja tako da 90 posto gubitka težine čine masti, a 10 posto mišići", kaže za Men's Health profesorica kineziologije Krista Varady. 

2. Promiče zdravlje i oporavak tkiva

Prema Newsweeku, još jedna velika zdravstvena korist povremenog posta je ta što potiče brži oporavak tkiva i organa. 

"U ciklusu posta tijelo prolazi kroz unutarnju obnovu, gdje se grade ili zamjenjuju nove strukture, a primjećuje se i preraspodjela hranjivog materijala. Druge organske promjene koje se dogode tijekom posta mogu usporiti starenje tijela i pomladiti vaše stanice", navodi medij. 

To znači pomlađenu kožu i poboljšani tonus kože, uz mladenački, revitaliziran izgled. Drugim riječima, to je pozitivna promjena koju možete vidjeti na svom licu.

3. Dobar je za srce

Četiri vodeća uzroka bolesti su visoki krvni tlak, kolesterol, dijabetes i tjelesna težina. 

"Ako smanjimo sve te stavke, možemo smanjiti rizik od srčanih bolesti", tvrdi kardiolog Dennis Bruemmer iz Klinike Cleveland. 

Dobra vijest je da su studije pokazale da isprekidani post može pomoći u smanjenju sva četiri faktora rizika, poboljšavajući kardiovaskularno zdravlje. Tu tvrdnju podržava i Institut za srce Intermountain Medical Center.

Čak i bez brojanja kalorija, ovaj režim može značajno smanjiti sistolički krvni tlak. Pokazalo se i da povremeni post snižava razinu ukupnog kolesterola i triglicerida. Istodobno je poznato da povremeni post stabilizira razinu inzulina, što sugerira da bi mogao koristiti ljudima s dijabetesom tipa 2.

4. Poboljšava pamćenje i rad mozga

Osim srca, od povremenog posta može profitirati i mozak. Studije pokazuju da povremeni post može povećati brzinu rasta novih živčanih stanica. Budući da također pomaže u obnavljanju stanica, poboljšanje ovih procesa olakšava uklanjanje otpada iz stanica.

Taj je proces poznat kao autofagija, koja se pojačava tijekom posta i odgovorna je za uklanjanje oštećenih molekula, uključujući one koje su prethodno bile povezane s Alzheimerovom, Parkinsonovom i drugim neurološkim bolestima, navodi Scientific American.

"Autofagija igra ključnu ulogu u sposobnosti vašeg tijela da se regenerira, popravlja i detoksicira. Aktiviranjem ovog procesa možete smanjiti upalu, optimizirati funkcije mozga i usporiti proces starenja", ističe Shine +. "Povremeni post provjeren je način aktiviranja autofagije."

​​​​​​​​​

Reci što misliš!