Lifestyle

Gastritis i prehrana

Kako prehranom smanjiti simptome gastritisa

Kako prehranom smanjiti simptome gastritisa

Dijagnosticiran vam je gastritis? Ne znate što smijete, a što ne smijete jesti, bez da patite od neugodnog dizanja kiseline i bolova u želucu?Doktori savjetuju sljedeće..., piše magazin.net.hr

Pravilna i neagresivna prehrana smanjit će simptome gastritisa. Također, obratite pažnju na to kako se nosite sa stresom svakodnevice, pronađite svoj ispušni ventil! U tome vam mogu pomoći omiljeni hobiji, tjelovježba, meditacija i vježbe disanja.

Izbjegavajte hranu i pića koja sadržavaju alkohol, masti, čokoladu, papar, zelenu metvicu, gazirane napitke i kofein. Izbjegavajte začinjenu i vrlo vruću ili hladnu hranu. Preporučljivo je koristiti namirnice koje se mogu dobro usitniti, kuhano povrće, kompote, lagane kolače s voćem, jela s puretinom, ribom ili sojom.

Lactobacillus acidophilus je najčešće korištena prijateljska bakterija, koja pokazuje svojstvo smanjenja neugodnih simptoma gastritisa i štiti probavni trakt od oštećenja kiselinom ili H. Pylori. Zato, uključite probiotike u svoju prehranu! Upotreba maslinovog ulja, lanenih sjemenki te lanenog ulja može imati pozitivan učinak.

Nekoliko trikova koji će ublažiti simptome gastritisa: izbjegavajte obilne ili neredovite obroke, jedite češće i manje obroke. Hranu je potrebno temeljito sažvakati, jesti polako i smireno. Između obroka odmarajte, ali suzdržite se od ležanja neposredno nakon obroka. Suzdržite se od saginjanja i nošenja uske odjeće ili remenja, posebno nakon obroka. Ležite s glavom podignutom 10-15 cm tako da prsni dio bude viši u odnosu na želudac. Izbjegavajte pušenje cigareta.

Najvažnije od svega je da pratite reakcije na pojedina jela i sami kreirate svoju prehranu! Ono što smeta drugima, vaš organizam možda dobro podnosi, i obrnuto.

magazin.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.