Do 250 kalorija!
Deset zdravih snackova za one kojima je svaka kalorija važna
Međuobroci su, kako im i samo ime kaže, obroci koji se unose između glavnih obroka, doručka, ručka i večere. Smisao međuobroka je unos nutritivno kvalitetne hrane, kako se u sljedećem obroku ne bi dogodilo prejedanje zbog predugog trajanja gladi i vremena bez hrane.
Funkcija međuobroka je pružanje osjećaja sitosti. Zbog toga je za međuobroke dobro birati namirnice bogate proteinima i vlaknima jer duže zadržavaju osjećaj sitosti, donosi portal fitness.com.hr.
Kod odabira snackova, pripazite i na njihovu kalorijsku vrijednost jer su upravo ovo obroci u kojima mnogi pretjeraju, gotovo nesvjesno. Dajemo vam ideje za međuobroke koji ne prelaze 250 kcal, a koji će vam pružiti osjećaj sitosti do sljedećeg, većeg obroka.
1. Orašasti plodovi i sušeno voće
Kombinacija je bezbroj, a mjera je uvijek ista - šaka. Uzmite šaku orašastih plodova i šaku sitnijeg sušenog voća (brusnice, goji bobice) ili 2-3 komada većeg (sušene smokve, marelice...)
Primjeri:
- 1 šaka badema
- 3 sušene marelice
ili
- 1 šaka oraha
- 1 šaka goji bobica
ili
- 1 šaka lješnjaka
- 1 šaka brusnica
2. Jogurt s voćem
Sastojci:
- 100 ml grčkog jogurta
- voće po izboru (može i smrznuto)
U čašu stavite red jogurta, red voća i tako do vrha. Cilj je da svaki put kad zagrabite uhvatite dio voća i dio jogurta.
3. Banana u čokoladi
Sastojci:
- 1/2 banane
- 30 g čokolade sa 75% kakaa
Bananu narežite na kolutove, debljine oko 2 cm pa nabodite na drvene vilice ili čačkalice. Čokoladu otopite pa bananu do polovice uronite u čokoladu i stavite u hladnjak da se smrzne.
4. Grilani ananas
Sastojci:
- 300 g ananasa
Ananas narežite na komade debele oko 2cm. Zagrijte gril tavu i na vrelu tavu stavite ananas. Zapecite sa svake strane.
5. Zelena salata s voćem
Sastojci:
- zelena salata po izboru
- 1/4 glavice luka
- voće po izboru
- limunov sok
Sjedinite sve sastojke u posudi, promiješajte i dodajte malo limunovog soka i uživajte.
6. Smoothie od borovnica
Sastojci:
- 2 žlice smrznutih borovnica
- 150 ml tekućeg malomasnog jogurta
- malo cimeta
Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
7. Jabuka s maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 1 jabuka
- 1/2 žlice maslaca od kikirikija
Jabuku narežite na kriškice. Maslac od kikirikija namažite na svaku kriškicu i uživajte u punoći okusa.
8. Krastavci u jogurtu
Sastojci:
- 1/2 svježeg krastavca
- 150 ml malomasnog jogurta
- malo soli
Krastavce narežite na tanke kolutove pa posolite i pustite da malo stoji. Potom ih ocijedite i dodajte jogurt pa promiješajte.
9. Rajčica punjena posnim sirom
Sastojci:
- 2 rajčice
- 150 g posnog sira
- začini
Rajčice prerežite po vrhu, pa nježno izdubite vilicom. Napunite ih posnim sirom, pospite začinima pa zapecite 15 minuta na 200 stupnjeva.
10. Salata od prokulice i pancete
Sastojci:
- 150 g prokulice
- 50 g pancete
- 3-4 polovice oraha
Prokulicu skuhajte pa narežite na sitno. Pancetu prepecite na tavi da postane hrskava, dodajte narezanu prokulicu i orahe pa promiješajte. Istresite na tanjur.
Ili jednostavno:
pojedite 50 g tamne čokolade, s minimalnim udjelom kakaa od 75%.
Vezane vijesti
-
S kavom i vodom, dan započinje većina Hrvata - barem tako pokazuje prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama koje je provela Hrvatska agencija za hranu.
-
Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu iz manjih tanjura ili s većim priborom za jelo (ali samo ako su gladni) brže gube suvišne kilograme
-
Ako ne podnosite laktozu, savjetujemo vam da probate sa sojinim, rižinim, bademovim ili ječmenim mlijekom
-
Voće je izvrstan izvor minerala i vitamina i pomaže nam ostanemo zdravi. Također, može pomoći i u mršavljenju te smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. No, voćebi trebalo konzumirati u određeno doba dana da biste unijeli sve korisne tvari i iskoristili sve zdravstvene prednosti koje nudi.
Izdvojeno
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
-
Nautički je turizam vrlo važan dio naše ukupne turističke slike u svijetu. Hrvatska charter flota najveća je na Mediteranu, a ACI najveći lanac marina.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.