Najviše ribe pojedu Zagrepčani
Kako se hrane Hrvati? Dalmatinci ne jedu ribu, svi jedu premalo voća...
S kavom i vodom, dan započinje većina Hrvata - barem tako pokazuje prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama koje je provela Hrvatska agencija za hranu.
Raštika, čuli ste, slabo zanima ljude u Hrvatskoj. Ali zato ih zanimaju pivo, svinjetina, prženi krumpiri i čim više kruha. To je pokazalo prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika. Dalmatinci ne jedu ribu, svi jedu premalo voća, ali zato pijemo dovoljno vode.
Baš ovo najomiljeniji je ručak u Hrvatskoj - juha od piletine, pečeni krumpir uz koji žene radije biraju pečenu piletinu, a muškarci svinjetinu. I miješana salata! Uz sve ovo muškarci će popiti čašu piva, a žene čašu mineralne!
Muškarci jednu malu pivu popiju svaki dan, žene jednom tjedno. A svi jedu previše kruha i pekarskih proizvoda.
Volimo i kavu koja se u Hrvatskoj gotovo uvijek poslužuje uz čašu vode. Možda je i to jedan od razloga zbog kojeg Hrvati popiju čak šest čaša vode na dan i po tome smo drugi u cijeloj Europskoj uniji. A više vode od nas piju jedino Česi.
Po konzumaciji mesa 18. smo u Europi, a u prosjeku pojedemo 150 grama na dan. Ribe se u prosjeku pojede tek 10 grama na dan. I ne, najviše morske i riječne ribe ne jedu Dalmatinci nego Zagrepčani. A onu iz konzerve najčešće jedu Ličani.
22 posto ljudi u Hrvatskoj nikad, ali baš nikad ne jede topli obrok izvan kuće. A i ono što jedemo kod kuće - nije za pohvalu. Istraživanje je pokazalo da muškarci dnevno pojedu nevjerojatnih 67 grama voća, žene stotinjak grama.
Voće Hrvatima dakle nije najomiljenije. Može li ovo biti dovoljno?
"Svakako da ne, trebalo bi biti barem jedno pet takvih obroka dnevno. Svakako ga trebamo uvrstiti čim više u naš jelovnik", smatra nutricionistica Mirna Trumbetaš.
I dok od voća i povrća bježe, Hrvati su, čini se, ludi za mlijekom. Baš to je najpopularnija namirnica. No, trebamo biti umjereni, upozorava Trumbetaš.
"Svakako trebamo biti umjereni jer mlijeko ne trebamo piti kao vodu, a ponekad ga trebamo zamijeniti s proizvodima kao i ubaciti svježi sir s vremena na vrijeme", objašnjava.
Osim prehrambenih navika, ispitivalo se i hrvatsko raspoloženje. Nedjelja i ponedjeljak većini su najtmurniji, dok je subota najsretniji dan.
Vezane vijesti
-
Paška janjetina ima oznaku izvornosti na razini Europske unije, naziv Paška janjetina je zaštićen i takav naziv smije imati samo janjetina koja ispunjava propisane uvjete.
-
Obavještavaju se svi zainteresirani da će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objaviti Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina (u daljnjem tekstu: Ulaganja) u veljači 2021. godine.
-
Košarkaši Sonik Puntamike u nedjelju u 17. kolu HT Premijer lige dočekuju Zabok.
-
Prema dosad pristiglim podatcima, na području Zadarske županije trenutno boravi 315 osoba s područja stradalih u potresu.
Izdvojeno
-
"Respektiramo Argentinu, imaju ambicioznu ekipu i nekoliko opasnih igrača, kazao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar uoči subotnjeg ogleda protiv Argentine u 2. kola drugog kruga SP-a
-
Predstavnici Općine Vrsi jučer su posjetili poglavarstvo grada Paga gdje ih je srdačno primio i ugostio gradonačelnik Ante Fabijanić sa zamjenikom Davorom Fabijanićem. Tema razgovora bio je sunčani sat u mjestu Vlašići koji administrativno i teritorijalno pripada gradu Pagu ali ima veliki kulturološki te povijesni značaj za Vrsi.
-
Saborska oporba u petak je osudila isticanje ustaškog pozdrava "za dom spremni" na obilježavanju 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93 te je upitala kakva je to država u kojoj mora otići predsjednik, a ne oni sa ZDS znakovljem.
-
Slovenski pedijatri do sada su kod djece otkrili 50-ak slučajeva neobičnih bolesti i komplikacija kod malih pacijenata koji su preboljeli zarazu novim koronavirusom.
Reci što misliš!