Lifestyle

Preuzimanje uloge: Tate mogu razviti majčinske instinkte

Preuzimanje uloge: Tate mogu razviti majčinske instinkte

Poznato je mišljenje da majke dijele posebnu vezu sa svojim djetetom, koja nije nalik niti na jednu drugu - čak niti onoj djeteta s ocem.

No nedavno objavljeno znanstveno istraživanje pod nazivom "Fleksibilnost očeva mozga" pokazalo je da i tate mogu stvoriti jednako jaku vezu s djecom.

- Sve više je nekonvencionalnih obitelji i uloga u podizanju djece - pojasnila je dr. Sarina Saturn sa sveučilišta u američkom Oregonu. U prisustvu majke, otkrili su znanstvenici, očev mozak je manje emocionalno aktivan, ali zadržava dozu kritičkog mišljenja. Kad majke nema, tata preuzima ulogu obaju roditelja.

Do ovih rezultata došlo se tako što su skenirali mozgove obaju roditelja koji su gledali videointerakcije sa svojom djecom. Stimulirane su dvije funkcije mozga - emocionalna i mentalna. Očevi koji su rekli da imaju sekundarnu ulogu pri podizanju djeteta imali su manji emocionalni odaziv nego majke. 

No samohrani očevi pokazali su slične emocionalne reakcije kao žene u prvom slučaju. Zadržali su i kritičko razmišljanje, što znači da su preuzeli obje uloge. Jedan od najpoznatijih svjetskih pedijatara, dr. William Sears, savjetuje očevima da ne pristaju na ulogu "drugog" i da budu zamjena.

- Posao očeva počinje kad je dijete dovoljno staro da baca lopticu. Povezanost od najranije dobi pomoći će tatama da bolje shvate svoju djecu i imaju zdraviji odnos s njima. Stoga ih se ne smije odgurivati. Odnos očeva prema djeci temelj je za njihov kasniji odnos prema vlastitoj djeci - pojašnjava dr. William Sears.

Budite prisutni

Povezanost s bebom počinje od trudnoće. Idite s njom na preglede kod liječnika i pokušajte biti na porođaju.

Nisu isto 

Tate nisu samo dlakavije mame. Oni drukčije drže bebu, drukčije im pričaju i tješe ih, što je bebama izrazito bitno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.