Više nećete griješiti
Evo kad zapravo treba posoliti hranu
Poznato je da u pripremi ukusnog jela male stvari čine veliku razliku, a jedan od osnovnih sastojaka svakako je sol.
Hranu najčešće kuhamo pa tako i solimo kako smo naučili od svojih majki, baka ili prema raznim receptima u kuharicama, ali to ne znači da ćemo uvijek napraviti sve kako treba.
Imate li dvojbu treba li hranu posoliti odmah na početku ili tek na kraju, America's Test Kitchen ima odgovor na to. Chef i urednik Dan Souza napravio je mali test s dvama jelima, pečenom mrkvom u pećnici i gulašem od govedine.
Svako jelo pripremio je dva puta, ali je u jednom testu posolio odmah, a drugom nakon što je jelo bilo gotovo. I kod pečene mrkve i kod gulaša se ispostavilo da je primjerenije hranu posoliti odmah jer se tijekom kuhanja uspješno može upiti u svaki komadić.
Solite li jelo nakon što ste ga skuhali, namirnice će slane biti samo površinski. Pokazalo se da sol nije prodrla ni u mrkvu niti u komadiće govedine, a jelo je bilo općenito preslano. Stoga Souza preporučuje da stavite manje soli ako vam se dogodi da ste jelo zaboravili posoliti tijekom kuhanja.
U njegovom testu je kod naknadnog soljenja pečene mrkve bilo dovoljno tek 25 posto soli koju je koristio u prvom testu, kada je namirnica bila zasoljena prije pečenja, a u gulaš je stavio 31 posto preporučene doze soli i oba su jela bila dovoljno slana. No unutrašnjost namirnica nije bila slana kao kada je sol dodana na početku.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
Izdvojeno
-
Bliži se obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, te 33. Obljetnice stradavanja stanovnika Nadina u Domovinskom ratu
-
Američka platforma za najam smještaja Airbnb ponudit će besplatno gladijatorsko iskustvo svima koji žele slijediti stope Russella Crowea i njegovih drevnih modela od utrobe Koloseja do podija za ubijanje velike rimske arene, izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa.
-
Na predstavljanju knjige sudjelovala je i prof. dr. sc. Zrinka Stričević-Kovačević, ugledna hrvatska slovakistica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
-
Film Dražen, koji donosi intimnu priču o životu legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, u prva dva tjedna u kinima pogledalo 50.149 gledatelja diljem Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.