Smanjite količinu
Što trebate znati o soli i soljenju hrane?
Ako se prosječno hranite, pa čak i ako vodite računa o zdravoj prehrani, ali se niste posebno fokusirali na to pitanje, možete biti sigurni da svakodnevno u svoje tijelo unosite previše soli - pitanje je samo je li to pretjerivanje minimalno ili je situacija alarmantna.
Ako pak pripadate onima koji često naručuju iz cateringa, jedu brzu, gotovu i polugotovu hranu, ako često posežete za sendvičima s pršutom, kulenom, kobasicama i drugim suhomesnatim proizvodima ili patite od neke kronične bolesti modernog doba (posebno se to odnosi na visoki tlak), vrijeme je za ozbiljne promjene u prehrani.
Sol je po kemijskom sastavu natrijev klorid, dakle sastoji se od natrija i klora, minerala koji su u vrlo malim količinama neophodni za život jer reguliraju kiseline i vežu tekućine pa na taj način sprečavaju zgrušavanje krvi. Međutim količina soli nužna za život već se nalazi u samim namirnicama koje uobičajeno konzumiramo. Smanjite li dodavanje soli pri kuhanju, gotovo da nema šansi da pretjerate u suprotnom smjeru. Ako se baš dogodi rijetko stanje manjka soli, vrlo brzo ćete to shvatiti po grčenju mišića i općoj slabosti organizma. S druge strane, višak soli ne osjeti se odmah, nego se njegov utjecaj akumulira, pa je tim opasniji.
Višak soli utječe na povišeni krvni tlak i općenito na bolesti srca i krvnih žila, šteti bubrezima i želucu, utječe na pojavu osteoporoze, slabi funkcije mozga, a po nekim istraživanjima značajno povećava i šanse za Alzheimerovu bolest.
Sol poboljšava okus te služi kao konzervans pa problem nije samo u onoj kuhinjskoj soli koju svjesno dodajemo u hranu, nego još više u skrivenoj soli koja se nalazi u gotovoj ili polugotovoj hrani. Ne odnosi se to samo na ono što uobičajeno smatramo gotovim jelima, nego treba znati da soli ima u konzervama i staklenkama s kratko kuhanim povrćem, u pekarskim i mliječnim proizvodima, pa čak i u slatkim jelima. Mnogi ne znaju da corn flakes sadrži puno soli iako je slatkog okusa pa onda nije teško zamisliti koliko su slani suhomesnati proizvodi i slane grickalice.
Količina soli dovoljna za zadovoljenje dnevnih potreba iznosi samo 1 do 2 grama. No kad bismo unosili samo toliko, većina ljudi bi se žalila na hranu bez okusa. Stoga nutricionisti i liječnici smatraju da bi sveukupni unos soli trebalo ograničiti na 4-6 grama. Istraživanja pokazuju da prosječni Amerikanac dnevno unese čak 15 grama soli, dakle desetak puta više od minimalne i čak tri puta više od maksimalne preporučene količine. U Europi stvari stoje tek nešto malo bolje (10-14 grama), pa vjerujemo da je slična situacija i u Hrvatskoj.
Vezane vijesti
-
-
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.