Jako hranjiv
Nepravedno zapostavljena, a tako ukusna namirnica
Kada netko spomene ukusni pire od krumpira ili neki drugi način pripreme, mnogi se odmah brinu jer krumpir slovi za namirnicu koja će nam priskrbiti mrski višak kilograma i još mrskije nam naslage oko struka.
Škrobna hrana najčešće se nalazi na optuženičkoj klupi jer podiže razinu
šećera u krvi, ali krumpir je zapravo jako hranjiva namirnica i ne
biste ga trebali izbjegavati. Jedan srednje veliki krumpir može vam
pružiti do 50 posto dnevne potrebe vitamina C, 30 posto vitamina B6 i 25
posto potrebne količine kalija. Također sadrži i kalcij, magnezij,
fosfor, vitamin B i cink.
Mladi krumpir ima znatno niži GI (glikemijski indeks) pa se radije
odlučite za njega ako vas brine višak kilograma, a budući da ga sada
lako možete pronaći na tržnicama, trenutak je da ga što češće jedete u
raznim jelima i varijantama pripreme.
Mladi krumpir u kori
Pronađete li kvalitetan krumpir koji nije tretiran, najbolje ga je
pripremiti u kori jer i ona ima vitamina. Postoji više načina pripreme.
Jedan je da ga kuhate u zasoljenoj, lagano proključaloj vodi dok ne
postane mekan, ali ne i posve kuhan. Zatim ga ocijedite i stavite u
tavicu s malo maslinova ulja te prepecite. Za kraj, do kraja ga ispecite
u pećnici.
Da bi bio hrskav, krumpir ne mora biti pržen u ulju. Možete ga ispeći u
pećnici, ali vam je potrebna teška tavica od lijevanog željeza. Za
početak trebate dobro zagrijati tavicu u pećnici i tek tada staviti
crveni krumpir narezan na komade s malo ulja. Krumpir bi trebao biti
gotov nakon 45 minuta, a pecite ga na 180 Celzijevih stupnjeva.
Začini čine razliku
Za klasično pečen mladi krumpir u kori, nećete pogriješiti ako ga
kombinirate s malo maslinova ulja, soli i svježim ružmarinom. Narežite
ga na polovice, ovisno o veličini i stavite na lim za pečenje, ali
krumpir lijepo posložite da se zapeče sa svih strana. Za još
aromatičniji okus probajte recept chefa Jamesa Papadopoulosa. Cijeli
mladi krumpir priprema se s komadima češnjaka, maslinovim uljem i
timijanom. Kada krumpir omekša, dodaje kapare i ispeče ga na 200
Celzijevih stupnjeva.
Vezane vijesti
-
Ako se krumpir izloži blagoj električnoj stimulaciji ili ultrazvuku razina antioksidanata u njemu može porasti i za 60 posto
-
-
-
Izdvojeno
-
Predavanje „Klimatska anksioznost i kako se s njom nositi?“ će se održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 22. svibnja 2025. godine s početkom u 18 h
-
Održana je i Radionica smišljanja priča koju je vodio Želimir Periš, višestruko nagrađivani književnik i autor društvenih i zabavnih video igara
-
Ivica Datković dao je ekskluzivni intervju portalu Net.hr u kojem je prvi put progovorio o stvarima iz karijere i života
-
Svaki tjedan Gradska knjižnica Zadar i njezini ogranci nude pregršt sadržaja. Donosimo najavu !
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.