Studija:
Šećer je opasniji za organizam nego što se vjeruje
Unos prevelike količine šećera u organizam veća je prijetnja za metabolizam i zdravlje nego što se dosad vjerovalo, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Obesity.
Smanjenje količine šećera u prehrani tijekom samo devet dana značajno je poboljšalo zdravstveno stanje grupe mladih koji su sudjelovali u istraživanju što ga je proveo pedijatar endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu, Robert Lustig.
Grupi od 43 pretile djece i tinejdžera u dobi od devet do 18 godina koji su se u klinici liječili od posljedica pretilosti, poput primjerice visokoga krvnog pritiska ili povišenog kolesterola, tijekom devet dana količina šećera u prehrani je smanjena i zamijenjena namirnicama bogatima škrobom.
Svakodnevno su konzumirali istu količinu kalorija kao i obično, šećer u hrani smanjen je s 28 posto na 10 posto, a fruktoza, koja se smatra posebno problematičnom, smanjena je s 12 posto na četiri posto ukupnih kalorija.
Bilo je dopušteno konzumiranje voća, a zašećerena hrana zamijenjena je hranom koja sadrži škrob, pecivima, žitaricama i tijestom.
Nakon devet dana liječnici su ustanovili da se metaboličko zdravlje djece popravilo na svim razinama - smanjeni su krvni pritisak, 'loš' kolesterol i trigliceridi, razina inzulina u krvi smanjena je za trećinu, a funkcija jetre se poboljšala.
"Kalorije iz šećera su najgore jer se u jetri pretvaraju u masnoću, rezultiraju otpornošću na inzulin te dovode do opasnosti od razvoja dijabetesa, srčanih i bolesti jetre", kazao je dr. Lustig, objasnivši da velika količina šećera ne predstavlja opasnost za organizam zbog kalorija već zbog napora koji metabolizam 'ulaže' kako bi ga preradio.
Unatoč rezultatima Lustigova istraživanja, mnogi mu kolege predbacuju na premalenom uzorku na kojemu je ono provedeno.
Profesor nutricionizma na londonskom King's Collegeu Tom Sanders kaže da studiju treba uzeti s malom skepsom jer nije bilo usporedne grupe pacijenata koji bi nastavili s konzumiranjem zašećerene hrane.
No Lustig i kolege nadaju se da će proširiti studiju kako bi se ustanovilo imaju li promjene na bolje, koje se događaju eliminacijom velike količine šećera u prehrani dugoročan učinak.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
-
Odličnog okusa, lagana i ljetna, tikvica je idealna i uz to niskokalorična namirnica koja se sjajno kombinira s ostalim namirnicama i može biti temelj za brojne delicije
-
Izdvojeno
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
-
Nema sumnje da je retinol jedan od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. Taj skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, sveti je gral pomlađujućih sastojaka - pomlađuje, obnavljaja strukturu i kvalitetu kože, zaglađuje bore, smanjuje hiperpigmentacijske mrlje, ublažava akne…
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.