Lifestyle

Ljepota i zdravlje

3 priče o vlaknima ili „zašto započeti detox odmah? “

3 priče o vlaknima ili „zašto započeti detox odmah? “

Budući da je prosinac mjesec u kojem mnogi razmišljaju o tome kako pojesti više, a „dobiti manje" ili možda o grozotama detoksa koje ih čekaju u siječnju. Pokušajmo situaciju sagledati na malo drugačiji način, iz perspektive našeg tijela. Budući da smo mi gospodari naših tijela, a naša tijela uvijek rade samo za našu najbolju i najveću korist, moramo biti svjesni da su upravo ona najsavršeniji strojevi koje ćemo ikada posjedovati. Možda je upravo to razlog zbog kojeg njima izuzetno loše gospodarimo.

 

Stanimo na kraj estrogenu

Kada pričamo o hormonalnim neravnotežama, vrlo često se u prvi plan, kao glavni krivac stavlja estrogen, tj. njegov višak. No gotovo nikad se ne priča o organu koji ima nevjerojatnu ulogu u održavanju ravnoteže tri estrogena hormona (estradiol, estrol i estrion). Vjerovali ili ne to je jetra. Naše tijelo proizvodi hormone i održava njihove ravnoteže upravo zahvaljujući složenim biokemijskim procesima koji se odvijaju upravo u jetri. Zaključimo: neodržavanje zdravlja jetre dovodi do stanja kronične neravnoteže, odnosno suviška estrogena u tijelu, kao i kolapsa detoksikacije organizma. S obzirom na to da pravilan način prehrane polako ali sigurno i konačno postaje stil života, potrebno je uvesti promjene kako bi svoju prehranu uskladili s prirodnim potrebama našeg tijela.

Detoks u siječnju nije dovoljan!

Prošla su vremena, kada smo si mogli dozvoliti temeljito čišćenje organizma jednom godišnje. Naš način života u posljednjih dvadesetak godina se toliko drastično promijenio da naša tijela više ne mogu držati korak s munjevitim promjenama koje nam se stalno nameću uz jednu zlatnu konstantu - sve više i više sjedimo te naš živčani sustav izlažemo enormnim opterećenjima za koja jednostavno nije stvoren. Biokemijski mehanizam stresa gura nas u smjeru slatkog i masnog jer je to najbrži put za kompenzaciju ogromnih količina energije koje trošimo stresom (stalno smo napeti), a zapravo smo kronično pothranjeni osnovnim hranjivim tvarima i to je početak i kraj beskonačnog začaranog kruga.

Pobijedite rafinirani šećer vlaknima ili kako jesti za blagdane?

Pravilna prehrana nije ništa drugo nego niz smjernica koje u praktičnom životu daju održivi rezultat i zdravlje. Kada bismo izdvojili najgore greške koje ljudi u prehrani danas rade, gotovo sve bi imale veze s nedostatnim unosom vlakana i tekućine. S pravom i konkretnim dokazima možemo tvrditi da su vlakna, kao neprobavljivi dijelovi hrane, karika koja nam danas definitivno nedostaje u održavanju zdravlja čitavog organizma.

Jednostavni doručak za dobar početak dana

Rješenje je koje uvijek pali, započnite dan s kašom od cjelovitih žitarica, voćem i sjemenkama uz dodatak lako probavljivih bjelančevina - koje vam uz dovoljan unos vlakana daju osjećaj dugotrajnije sitosti. 1 šalica zobenih pahuljica uz 1 čašu jogurta, 1 jabuku i 1 žlicu sjemenki put je u borbu protiv prekomjernog unosa šećera, jednostavni ritual svakodnevnog detoksa i kontrole tjelesne mase na jednostavan, lak i ukusan način.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.