Lifestyle

Fit tajne

Deset najčešćih apsolutno krivih savjeta koje čujemo o pravilnoj dijetalnoj prehrani

Deset najčešćih apsolutno krivih savjeta koje čujemo o pravilnoj dijetalnoj prehrani

Treba znati čemu vjerovati kada su u pitanju savjeti, posebno oni koji su usko vezani uz vaše zdravlje. Da, naravno da svi znamo koliko je to teško jer smo bombardiranim raznim studijama i pametnim stručnjacima od kojih čini se svatko ima neko svoje mišljenje. Svjesni smo i koliko se stvari iz korijena mijenjaju sa svakim novim upletanjem znanosti i stručnjaka i zato je iznimno važno odmaknuti se od svih tih informacija i probati pronaći samo doista najbolja rješenja.

Dijeta je čudo od teme u kojoj se već desetljećima doslovno prodaje svašta: samo slijedite kratke upute i nikada više nećete biti debeli. Tko tome vjeruje sigurno se i danas bori s kilogramima. I ne nužno samo s kilogramima, već i sa svojim zdravljem (dijeta zaista ne smije biti stresna i iscrpljujuća) te famoznim yo-yo efektom jednom kada prestanete slijepo slijediti razne upute i savjete.

Zato smo krenuli u potragu za najčešćim savjetima koji su apsolutno krivi, zavaravajući i potpuno nepotrebni, pa stoga pročitajte i odlučite ne slijediti ih više:

Nikada ne večeraj poslije 19 sati. 

Vrijeme u koje jedete nema baš nikakve veze s tim koliko kilograma imate - važno je samo da u jednom danu ne konzumirate previše kalorija. Obratite pozornost na to i moći ćete uživati u normalno večernjem obroku koji vam treba.

Za skidanje kilograma treba vam samo dobar kardio trening.

30 minutnim trčanjem možda hoćete sagorjeti oko 270 kalorija, ali to baš i nije najbolje utrošeno vrijeme. Zato u plan vježbe morate uvrstiti i vježbe za snagu jer će tek takve vježbe pojačati i vaš metabolizam koji će onda automatski brže prerađivati jelo i puno brže stvarati vaše mišiće.

Važite se da bolje pratiti rezultate.

Počeli ste s dijetom i kombinirate je s vježbama - danas imate 77 kilograma, sutra 76, a preksutra 78! To je najnormalnija pojava ne samo zbog toga što se vaši mišići pumpaju ili zato što ste se vagali u različito doba dana pa imate različit stupanj vode u organizmu - variranje je normalno, a vas će samo obeshrabriti te ćete si zbog vage još ići uskratiti potreban obrok. Zato se važite jednom tjedno, a u međuvremenu pratite kako raste vaša kondicija i kako se smanjuju milimetri kojim vaše hlače stežu vaš opseg.

Ukoliko puno vježbate ne morate jako paziti što jedete.

Zvuči dobro da se nakon vježbe pošteno nagradite, ali ako zaista želite da vaš plan uspije - zaboravite na nezdrave nagrade u obliku pizze, svakodnevnih čvaraka i kolača - to si možete priuštiti moda jednom tjedno, a do tada znajte da bi vaša sat vremena dnevno vježba mogla rezultirati samo rastom kilograma.

Zaboravite na ugljikohidrate!

Ajme, ne - zaboravite na ovaj savjet, a ne na ugljikohidrate jer ako ćete naglo izbaciti i kruh i tjesteninu, rižu, voće i povrće pune ugljikohidrata možda ćete kratkoročno brže gubiti kilograme, ali ćete dugoročno sami sebi učinit medvjeđu uslugu. zato birajte mudrije i samo skratite količinu takvih namirnica, odnosno pazite da ne prelazite dnevnu dozu

Preskočite obroke.

Nikada si nemojte ovo priuštiti jer osim što ste vjerojatno počeli smanjivati svoje uobičajene porcije ne bi li se riješili viška kilograma, odnosno kako biste unosili onoliko kalorija koliko ćete potrošiti znajte da je vaše tijelo jako pametno. Ako ćete preskakati obrok vaše će tijelo biti toliko mudro da će hranu spremati u obliku masti kako bi vam moglo omogućiti dovoljno energije da izdržite dan zbog čega ćete se osjećati sve više iscrpljeno, a ne sve mršavije.

Pijte sokove s 0 posto šećera.

To je okej ako ćete si ih sami raditi, ali vjerovati da industrijski sokovi doista nemaju niti miligram šećera, tome zaista ne smijete vjerovati. Kada ste žedni jednostavno popijte vodu.

Jedite samo dijetalnu hranu s malim udjelom masti.

Famozni low fat možda je bio popularan u 90.-ima, ali danas točno znamo da treba samo znati odabrati dobre umjesto loših masnoća. Jer dobre masnoće jako su vam potrebne s obzirom da će vam baš one pomoći potaknuti vaš metabolizam i ubrzati proces dotjerivanja vaše figure.

Ne bacajte svoje stare uske traperice!

U redu je da ne bacite garderobu ako planirate da ćete je opet trebati, ali čuvati preuske traperice i svako malo pokušavati ući u njih, e to je čak pomalo okrutno i obeshrabrujuće. Pospremite ih, a prvi ih put probajte onda kada dovedete svoju liniju u stanje u kojem ćete se osjećati najbolje i najsnažnije. Ne znači nužno da vam vaša stara skinny faza najbolje tjelesno odgovora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.