Živimo u vremenu kada je najlakše dobiti kilograme
Spriječite pasivno prejedanje
Iako je najlakše tražiti krivicu u vlastitoj genetici i reći kako ste vi "prirodno" malo deblji te kako imate "spor" metabolizam, uzrok viška kilograma je gotovo uvijek unos prekomjerne količine hrane i nedostatak aktivnosti.
Živimo u vremenu kada je najlakše dobiti kilograme, a razlog tome su loše prehrambene navike i sedentaran način života. Razlog tome zašto pak stvaramo loše prehrambene navike jest dostupnost hrane; hrana je dostupna na svakom koraku i u bilo koje doba dana, porcije su velike, a namirnice kalorične.
Upravo zato, lako je, bez da smo toga uopće
svjesni, pojesti više nego što nam je potrebno, a sav višak odlazi u
masno tkivo- to se naziva pasivno prejedanje.
Jedete li obrok kod kuće ili negdje drugdje, vrlo vjerojatno ćete ga
uvijek pojesti do kraja, bez obzira na količinu hrane, ili do trenutka
kada se javi snažan osjećaj sitosti, međutim on uvijek dolazi sa
zakašnjenjem. Neproporcionalno velike porcije obroka jedan su od glavnih
razloga zbog kojeg, pasivno, unosite previše hrane. Smanjite porcije
obroka, te ih kontrolirajte na neki način, primjerice jedite iz manjih
tanjura, ili nemojte u jednom obroku imati predjelo, glavno jelo, salatu
i desert. Puno manje hrane bi unosili i kad bi svaki obrok stvorio
optimalan osjećaj sitosti tijekom dana, međutim to neće učiniti sve
namirnice. Obrok bogat čistim proteinima i vlaknima stvorit će veći
osjećaj sitosti, kao i sve namirnice koje nisu kalorijski guste poput
raznog povrća. Smanjite li osjećaj gladi, nećete imati potrebu za
velikim porcijama hrane i kaloričnim namirnicama.
Osim krutom hranom,
puno kalorija može se pasivno unijeti tekućinom. Većina sokova, raznih
gaziranih, alkoholnih i ostalih pića za kojima posežete kada ste žedni
sadrže puno kalorija, stoga je vrlo lako neprimjetno unijeti nekoliko
stotina kalorija dnevno samo iz tekućine. Nemojte zaboraviti kako se
kalorije ne nalaze samo u hrani, stoga žeđ probajte uvijek utažiti
vodom.
Vodite li računa o veličini porcije obroka, te o tome da jedete hranu
koja povećava osjećaj sitosti i da ne pijete kalorije, možete znatno
smanjiti unos kalorija na dnevnoj bazi i tako lakše kontrolirati svoju
tjelesnu težinu.
Vezane vijesti
-
Krivac su, naravno, obilni božićni ručkovi i večere jer na taj dan obično pojedemo i do 6 tisuća kalorija, tri puta više od preporučene dnevne doze.
-
Blagdani su pred nama, ne možemo nigdje, ostaje nam - hrana, i to u velikim količinama, što i inače radimo u ovom dijelu godine.
-
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.