Najbolji restorani Tuna, Sushi & Wine festivala
Konoba Skoblar: šarm i tradicija s vrhunskom hranom
Najmanje 60 godina na istoj adresi kao jedan od sinonima zadarskog ugostiteljstva i kulinarstva, a čak i koje desetljeće više kao posao obitelji Skoblar, istoimena obiteljska konoba na atraktivnom Trgu Petra Zoranića nezaobilazno je mjesto susreta svih generacija Zadrana
S dnevnom ponudom najmanje desetak jela, uvijek svježe spremljenih te od biranih namirnica, jedna od najdugovječnijih konoba – i općenito najstarijih ugostiteljskih objekata u Zadru – stalnim gostima, posjetiteljima ili turistima nudi uvijek istu priču – vrhunsku domaću spizu. Zato bi i na pitanje zašto se drugi restorani ili konobe posjećuju, a „Skoblar“ gotovo ritualno voli, odgovor opet bio isti.
„Najviše gostiju u ljetnom periodu dođe nam usmenom preporukom. Preporučuju nas mnogi vlasnici apartmana kao konobu gdje se dobro jede“, s ponosom ističe Joso Skoblar, treća generacija voditelja konobe. Njegov djed Ante Skoblar pokrenuo je posao 1950-ih, tada kao konobu „Pet bunara“, otac Bruno preuzeo je objekt i dugo vodio popularni kafić „Zlatna kopačka“, a svojim ugostiteljskim korijenima konoba se vratila u novije doba. Interijer je impresivan: uredno i s ukusom uređen prostor prošaran je radovima znamenitog zadarskog umjetnika Jose Špralje koji je kao dugogodišnji obiteljski prijatelj općenito utjecao na prepoznatljivost sadašnje konobe „Skoblar“.Za sve ostale prepoznatljivosti svoj duh unijeli su članovi obitelji Skoblar; dok se marendaju vjerojatno najbolje domaće tripice u gradu, ili za ručak bira nešto od raskošne dnevne ponude jela – palamida, sipa, pašta s dagnjama, kuhani ili mesni specijaliteti s grila – u pozadini se čuje neodoljivi glas Édith Piaf,energični Gilberta Bécauda ili nekog od drugih francuskih šansonjera, što prostoru daje dodatni šarm. Tradicija je još jedna priča…
„Prepoznatljivi smo po činjenici kako tijekom cijele godine imamo ponudu bakalara koji je na meniju svaki petak, a kada su blagdani znamo bakalar spremati i srijedom. To je tradicija koju je počeo moj djed i to je znak poštovanja i zahvalnosti prema svim našim gostima“, kaže Joso Skoblar. Prisjeća se vremena zabilježenog na fotografijama kada je uz konobu bila samo zemlja, potom ima i živo sjećanje na prostor parkinga uz lokal, a onda i novijeg doba s renoviranjem objekta i uređenja cijelog prostora Trga Petra Zoranića. Bilo je, kaže Skoblar, puno uspona i padova, ali Zadrani su uvijek bili uz omiljenu konobu:
„Kada se djed vratio iz Francuske, uredili smo i pretvorili objekt u lokal zbog ograničenog prostora, ali smo se tradiciji vratili na inzistiranje samih naših gostiju. Danas svi osjećamo ponos i zadovoljstvo što smo toliko dugo vremena prepoznati i priznati u ugostiteljskom poslu“.
Marende od 45 do 60 kuna
Tuna steakovi, paštete od tune i carpaccio od tune standardna su ponuda konobe „Skoblar“ koja će u vrijeme „Tuna, Sushi & Wine“ festivala početkom veljače biti obogaćena novim specijalitetima od tune. Konoba je, ističe Joso Skoblar, uvijek pratila bilo grada i njegove manifestacije, pa je tako od prvog „Đira po gradu“ ili „Adventa u Zadru“ dio zadarske gastronomske priče. Također, i cijene su više nego prihvatljive: od 40 do 65 kuna za jelo iz ponude.
Vezane vijesti
-
U zadarsku Opću bolnicu do kraja mjeseca stiže linearni akcelerator, vrijedan aparat za onkološke bolesnike za kojeg su se sredstva prikupljala dugi niz godina.
-
Plivači i plivačice Zadarske Županije, nastupili su na međunarodnom plivačkom natjecanju "Májové Brno 2024." koje se kroz dva dijela natjecanja održalo 4. i 5. svibnja u Češkoj.
-
Nakon provedenog natječaja Općine Preko za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija udruga u području sporta, kulture i zdravstva i socijalne, raspisanog 27. veljače, općinski načelnik donio je odluku o dodjeli 61.700 eura.
-
Na zadarskom gradskom groblju okupili su se danas pripadnici postrojbe koji su došli odati počast svojim poginulim suborcima i svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.
Izdvojeno
-
Mladim hrvatskim znanstvenicama Ani Herceg, Petri Radić, Maji Šetinc i Valentini Štimac u utorak su uručene stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti“, kojemu je cilj promocija žena u znanosti, kao i financijska potpora od pet tisuća eura.
-
Izložba pod nazivom „Okviri kulture“ svečano je otvorena jučer u Gradskoj knjižnici u Zadru, a otvorena je za javnost od 6. do 18. svibnja.
-
Petar Grašo gostovao je na Radio Dalmaciji pred veliki koncert na blagdan svetog Dujma, zaštitnika grada Splita. Voditeljskom dvojcu Ines Nosić i Gordanu Vasilju otkrio je kako trenutačno dovršava dvije nove pjesme, zbog čega se prepire s puncem Tončijem Huljićem, zahvalivši se ujedno na čestitkama što će uskoro, po drugi put, postati otac.
-
Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj petak 10. svibnja ta će manifestacija ujediniti čak 50 lokaliteta diljem Hrvatske i Europe nudeći zanimljiv i bogat program koji posjetitelje (u)vodi u slavnu prošlost impresivnih fortifikacijskih objekata.
Reci što misliš!