Kultura

umjetnost

U petak idemo na Noć tvrđava: Koncerti, radionice, izložbe i još puno toga na čak 50 atraktivnih lokacija!

U petak idemo na Noć tvrđava: Koncerti, radionice, izložbe i još puno toga na čak 50 atraktivnih lokacija!

Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj petak 10. svibnja ta će manifestacija ujediniti čak 50 lokaliteta diljem Hrvatske i Europe nudeći zanimljiv i bogat program koji posjetitelje (u)vodi u slavnu prošlost impresivnih fortifikacijskih objekata.

Noć tvrđava ujedinjuje najznačajnije hrvatske fortifikacije upisane u Popis svjetske baštine UNESCO-a, kao što su Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku, Utvrda Forte u Zadru i dubrovačke tvrđave Imperial, Revelin, sv. Ivan i Lovrijenac. Osim toga, manifestaciji se pridružuju i najljepši hrvatski dvorci i utvrde, dobitnici priznanja Zlatni pin, među kojima su Trakošćan, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj i kaštel Morosini-Grimani. 

Od Istre i Dalmacije, preko Like i Zagorja sve do Slavonije najljepše hrvatske utvrde pridružile su se ovom kulturnom događaju koji pruža jedinstvenu priliku da se istraži bogato nasljeđe fortifikacijskih objekata diljem zemlje. Osijek, Hvar, Makarska, Senj, Ozalj, Knin, Klis, Vrgorac, Slavonski Brod, Šibenik i Karlovac samo su neki od gradova u kojima će se odvijati bogat program koji uključuje edukativne radionice, izložbe, predavanja, stručna vodstva, koncerte, projekcije i besplatan ulaz za posjetitelje. 

Budući da pojedini programi i lokaliteti imaju ograničen broj sudionika, građani se na vrijeme mogu informirati o programima koji ih zanimaju i načinu sudjelovanja na web stranici manifestacije Noć tvrđava. 

Inače, Noć tvrđava prvi put je održana prije tri godine s uključenjem gradova iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Od tada se manifestacija proširila diljem Europe, okupljajući ove godine čak osam država, čime je kulturno-turistička ponuda ovom manifestacijom obogaćena u predsezoni. Organizatori događanja u Hrvatskoj su Grad Karlovac i Tvrđava kulture Šibenik.

NOĆ TVRĐAVA NA ČETIRI ŠIBENSKE TVRĐAVE I U NP KRKA 

Treću godinu zaredom, Noć tvrđava održava se na sve tri šibenske kopnene tvrđave – sv. Mihovil, Barone i sv. Ivan, kao i na šibenskoj 'morskoj' tvrđavi sv. Nikole koja je pod zaštitom UNESCO-a. Na tvrđavi sv. Mihovila ove godine će upravo u sklopu Noći tvrđava prvi nastupiti Damir Urban & 4 i to u pratnji gudačkog orkestra! Ulaz na koncert besplatan je članovima Kluba prijatelja koji su na vrijeme preuzeli svoje ulaznice. Inače, dnevni obilazak Tvrđave sv. Mihovila u Noći tvrđava 10. svibnja slobodan je od 15 do 18:30 sati, dok koncert počinje u 21 sat. 

Uz slobodan ulaz na Tvrđavu Barone 10. svibnja od 15 sati, građani i gosti u 18:30 sati imat će priliku razgledati izložbu 'Utvrde Mletačke republike na području Veneta, Dalmacije i Boke Kotorske', dok je ulaz na Tvrđavu sv. Ivana slobodan je od 15 do 20 sati. U 17 sati na sv. Ivanu počinje vođena dječja aktivnost 'Lov na zastavu'. U 19 sati planiran je obilazak Tvrđave sv. Ivana s vodičem koji će posjetiteljima ispričati više o povijesti i značaju najveće i najviše šibenske utvrde za obranu grada.  

Na tvrđavi sv. Nikole Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije organizira besplatnu brodsku turu za posjetitelje u 10:00 sati ujutro za koju je potrebno preuzeti ulaznice u Info centru Tvrđave sv. Nikole na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 4, Šibenik. Tijekom vožnje kroz Kanal sv. Ante, posjetitelji će moći upoznati povijesne i prirodne znamenitosti dijela Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku. 

Od ove godine u manifestaciju se uključio i Nacionalni park Krka na čijem području su srednjovjekovne utvrde Trošenj i Nečven. Program uključuje izlet brodom Roški slap – utvrde Trošenj i Nečven – Roški slap u trajanju od 2 sata uz pratnju vodiča te obilazak lokaliteta Roški slap. Polazak u je 12 sati. Izlet je besplatan, uz ograničeni broj sudionika. Prijave se zaprimaju putem linka.

Program na ostalim lokacijama možete provjeriti ovdje. U nastavku donosimo kompletan popis sudionika Noći tvrđava 2024.   


Reci što misliš!