njemački stručnjaci
Zamrznuto povrće može imati više vitamina nego svježe
Zadnja stvar koju većina zaposlenih nakon napornog dana po povratku s posla želi kada stigne kući je utrošiti sat ili dva na spravljanje kvalitetne večere, zbog čega mnogi obroke pripremaju tijekom vikenda, zamrznu ih u manje porcije i po potrebi tijekom tjedna podgriju u mikrovalnoj ili u klasičnoj pećnici
Neki od nas vole preskočiti proces guljenja, rezanja i sjeckanja
povrća pa vrijeme štede kupnjom gotovoga zamrznutog proizvoda,
koje, po mišljenju članova njemačke udruge za prehranu,
nezasluženo ima lošu reputaciju.
Ističu da je zamrznuto nasjeckano povrće često bolja opcija od
svježega. "Kada govorimo o količini vitamina u povrću, u
zamrznutom ih često može biti više nego u svježem", kaže Ina
Bockholt iz berlinskoga Instituta za provjeru kakvoće
namirnica.
Ona je objasnila da povrće zamrznuto neposredno nakon branja
sadrži puno više nutritivnih svojstava i vitamina od onoga koje
je danima stajalo na policama trgovina ili vaše
kuhinje.
A povrće pakirano u staklenkama ili u vrećicama? I ono sadrži
manje količine vitamina od zamrznutoga.
"Svježina i nutritivne vrijednosti proizvoda mogu se zadržati ako
se povrće brzo duboko zamrzne na temperaturi od najmanje minus 40
Celzijevih stupnjeva", objasnila je Lea Feys iz berlinskoga
Instituta za zamrznute namirnice.
Dodatna prednost kvalitetno zamrznute
hrane?
Voće, povrće, meso i riba u zamrzivaču hladnjaka trajat će do
godinu dana ukoliko ih se drži na optimalnoj temperaturi od minus
18 Celzijevih stupnjeva.
Unaprijed napunite zamrzivač takvim namirnicama da biste izbjegli
'trčanje' u trgovinu u posljednji trenutak kada nemate dovoljno
slobodnog vremena, savjetuje Bockholt te dodaje da se kuhana jela
koja ste sami pripremili u zamrzivaču mogu čuvati prosječno tri
mjeseca.
Meso i ribu pri odmrzavanju postupno odledite u hladnjaku, jer se
na sobnoj temperaturi može pokvariti i ni u kojem slučaju je ne
odmrzavajte u vodi u kojoj se mogu stvoriti bakterije. Zamrznuto
povrće, poput brokule ili špinata možete odmah ubaciti u pećnicu
štednjaka ili mikrovalnu pećnicu, savjetuje Bockholt.
Vezane vijesti
-
Ljudi bi u danu trebali uzimati pet do devet obroka voća i povrća
-
-
-
Izdvojeno
-
Natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih za dodjelu državnih socio-ekonomskih stipendija aktualan je sve do 4. studenog
-
Postoje određene namirnice koje, ako se prekomjerno konzumiraju, mogu imati štetne učinke na zdravlje. Prepoznavanje namirnica koje je najbolje ograničiti ključno je za održavanje dobro zaokruženog i zdravstveno osviještenog pristupa prehrani. Prerađeno meso
-
Umjesto devet, na državnoj će maturi biti samo dva praga prolaznosti. I poznati su osam mjeseci prije polaganja mature, a do sada su se objavljivali nakon pisanja ispita.
-
Nogometaši Slavena Belupa gostujućom su 1-0 (1-0) pobjedom protiv Lokomotive u susretu 12. kola HNL-a pobjegli s dna ljestvice te ga prepustili svojim domaćinima. Strijelac jedinog gola bio je Alen Grgić u 32. minuti.
Reci što misliš!