Lifestyle

Zdravo & ukusno

Kako povrće učiniti ukusnijim?

Kako povrće učiniti ukusnijim?

Kuhano na pari ili napravljeno na lešo sigurno je najzdraviji način pripreme povrća, ali ponekad si čovjek mora dati malo oduška.

Stoga, poput krumpira, možete pržiti razno povrće, primjerice tikvice. Narežite ih na duguljaste štapiće, uvaljajte u parmezan sa začinima po želji i posložite na pleh pa pecite u pećnici dok ne porumene.

 

Ostaci su prepuni okusa

Prema navici, često bacamo ostatke povrća koji su iskoristivi i jelima daju više okusa. Idući put sačuvajte lišće celera, ostatke povrća poput cvjetače, prokulica, brokule ili gljiva te usitnjavajte i zamrzavajte dok ne sakupite količinu dovoljnu da skuhate temeljac. Procijedite, ohladite i zamrznite u manjim porcijama pa ćete imati ukusnije umake i rižota.

Uz namaze je sve ukusnije

Ukusni namazi poput humusa idealni su uz povrće koje se može narezati pa grickati i zdravo se hraniti. Humus možete lako pripremiti, baš kao i namaze od graha, patlidžana ili kombinacije sa sirom.

Brokula

Mnogima je u sjećanju iz djetinjstva kao mrsko kuhano povrće koje posljednje ostaje na tanjuru. No ako vam ne odgovara njen okus, iskoristite cvjetove za krem juhu koja je vrlo ukusna s malo vrhnja, a stabljika je prirodno slađa pa taj dio pripremite na klasičan način s ostalim povrćem.

Juha

Uz malo preprženog luka, začina te pomoć štapnog miksera ili blendera lako ćete dobiti ukusnu krem juhu od različitih vrsta povrća. Možete kombinirati više vrsta ili se bazirati na jednoj (krumpir, brokula, mrkva, poriluk, grašak, kukuruz...), a ukusna krem juha od zdravog povrća i povrtnog temeljca te s odgovarajućim začinima svidjet će se ukućanima i gostima. Da zdrav obrok ne mora nužno biti kompliciran za pripremu i skup, najbolji je dokaz za to ukusna i vlaknima bogata juha od crvene leće, čiji recept možete pronaći ovdje.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.