U zdravom tijelu zdrav duh
Hranu kombinirajte ovako i imat ćete više energije
Povrće nalik tjestenini
Danas postoje brojni alati koji će vam pomoći transformirati povrće u
rezance nalik tjestenini. Ta tjestenina bogata hranjivim tvarima, pomoći
će vam da jedete više povrća, a samim time smanjit ćete unos kalorija i
rafiniranih žitarica. Za postizanje povrća nalik tjestenini nisu
potrebni skupi kućanski aparati.
Povrće koje će se najbolje transformirati u ukusnu tjesteninu su mrkva,
repa i tikvice koje možete kombinirati s finim pesto umakom kako biste
stvorili jelo inspirirano azijskim kulinarstvom.
U brojnim kuharicama i na kulinarskim blogovima, naći ćete mnoštvo
recepata posvećenih upravo tjestenini od povrća koja će definitivno biti
trend i u novoj godini.
Drevne žitarice
Većinu vrsta cjelovitih žitarica s drevnim pedigreom, danas ćete pronaći
u ponudama restorana i na policama supermarketa. Kvinoja kao vrsta
žitarice, u posljednje vrijeme bilježi ogromnu kulinarsku popularnost,
no to ne znači da ne biste trebali isprobati žitarice poput tefa, prosa,
pira, kamuta, canihue, freekeh i farra ili krupnika.
Drevne žitarice zaslužuju svoje mjesto na kulinarskoj listi 2016. godine
i zbog bogatstva vlaknima, proteinima, vitaminom B i drugim hranjivim
tvarima. Ove drevne žitarice, pokazat će se kao odličan supstitut za
tjesteninu ili rižu u jelima. Dodajte ih u salatu ili pripremite kao
zobene pahuljice za topli doručak uz dodatak voća i orašastih plodova.
Mahunarke
Grah, grašak, leća i slanutak dobivaju novo poštovanje. Ujedinjeni
narodi proglasili su 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki, u
kojoj će javnosti osvijestiti bit tih suhih sjemenki savršenih za
pravilnu prehranu i s dobrim utjecajem na okoliš.
Zdrave masti
Masti mogu potpuno promijeniti svoju lošu reputaciju već ove godine, kad
je i znanstveno dokazano da je vrsta masnoća važnija od njihove
količine. Umjesto nemasnog, fokus je na zdravoj masti – nezasićenim
vrstama koje se nalaze u maslinovu ulju, mesnatim ribama poput lososa,
maslinama, orašastim plodovima i sjemenkama. Možda najveći benefit za
populariziranje zdravih masti leži u namirnici avokadu koja je puna
mononezasićenih masti.
Jedan trend korištenja avokada definitivno se posebno istaknuo. Riječ je
o avokado tostu koji se priprema tako što se razbijeni avokado stavi na
prepečeni kruh koji se zatim polije vrućim umakom ili prženim jajima.
Kombinacija jaja i avokada i dalje će biti veliki kulinarski trend u
2016., a najpoznatiji recepti su oni za salatu s avokadom i jajima i
pečenim jajima u polovici avokada.
Ostali trendi avokado recepti koji isključuju popularni recept za
stvaranje guacamole umaka su pečeni avokado krumpirići, sushi od
avokada, humus, umak za tjesteninu i preljev za salatu od avokada.
Slatka primjena avokada uključuje razne pudinge, smoothies pripravke, kolače, torte od sireva, sladoled i slično.
Jela bazirana na povrću
Mega trend za 2016. bit će proslava povrća kao zdravih namirnica. Tu se
ne radi o prelasku na vegansku prehranu ili demoniziranju mesa, već o
stvaranju cijelog novog pogleda na povrće. Povrće kao namirnica više
nije samo prilog jelima.
Vezane vijesti
-
Već je ranije utvrđeno da je mediteranska prehrana iznimno zdrava
-
Koju bismo onda hranu morali jesti kako bismo prevenirali pojavu raka?
-
-
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.