Lifestyle

U zdravom tijelu zdrav duh

Hranu kombinirajte ovako i imat ćete više energije

Hranu kombinirajte ovako i imat ćete više energije

Povrće nalik tjestenini

Danas postoje brojni alati koji će vam pomoći transformirati povrće u rezance nalik tjestenini. Ta tjestenina bogata hranjivim tvarima, pomoći će vam da jedete više povrća, a samim time smanjit ćete unos kalorija i rafiniranih žitarica. Za postizanje povrća nalik tjestenini nisu potrebni skupi kućanski aparati.

Povrće koje će se najbolje transformirati u ukusnu tjesteninu su mrkva, repa i tikvice koje možete kombinirati s finim pesto umakom kako biste stvorili jelo inspirirano azijskim kulinarstvom.
U brojnim kuharicama i na kulinarskim blogovima, naći ćete mnoštvo recepata posvećenih upravo tjestenini od povrća koja će definitivno biti trend i u novoj godini.

Drevne žitarice

Većinu vrsta cjelovitih žitarica s drevnim pedigreom, danas ćete pronaći u ponudama restorana i na policama supermarketa. Kvinoja kao vrsta žitarice, u posljednje vrijeme bilježi ogromnu kulinarsku popularnost, no to ne znači da ne biste trebali isprobati žitarice poput tefa, prosa, pira, kamuta, canihue, freekeh i farra ili krupnika.

Drevne žitarice zaslužuju svoje mjesto na kulinarskoj listi 2016. godine i zbog bogatstva vlaknima, proteinima, vitaminom B i drugim hranjivim tvarima. Ove drevne žitarice, pokazat će se kao odličan supstitut za tjesteninu ili rižu u jelima. Dodajte ih u salatu ili pripremite kao zobene pahuljice za topli doručak uz dodatak voća i orašastih plodova.

Mahunarke

Grah, grašak, leća i slanutak dobivaju novo poštovanje. Ujedinjeni narodi proglasili su 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki, u kojoj će javnosti osvijestiti bit tih suhih sjemenki savršenih za pravilnu prehranu i s dobrim utjecajem na okoliš.

Zdrave masti

Masti mogu potpuno promijeniti svoju lošu reputaciju već ove godine, kad je i znanstveno dokazano da je vrsta masnoća važnija od njihove količine. Umjesto nemasnog, fokus je na zdravoj masti – nezasićenim vrstama koje se nalaze u maslinovu ulju, mesnatim ribama poput lososa, maslinama, orašastim plodovima i sjemenkama. Možda najveći benefit za populariziranje zdravih masti leži u namirnici avokadu koja je puna mononezasićenih masti.

Jedan trend korištenja avokada definitivno se posebno istaknuo. Riječ je o avokado tostu koji se priprema tako što se razbijeni avokado stavi na prepečeni kruh koji se zatim polije vrućim umakom ili prženim jajima.

Kombinacija jaja i avokada i dalje će biti veliki kulinarski trend u 2016., a najpoznatiji recepti su oni za salatu s avokadom i jajima i pečenim jajima u polovici avokada.
Ostali trendi avokado recepti koji isključuju popularni recept za stvaranje guacamole umaka su pečeni avokado krumpirići, sushi od avokada, humus, umak za tjesteninu i preljev za salatu od avokada.

Slatka primjena avokada uključuje razne pudinge, smoothies pripravke, kolače, torte od sireva, sladoled i slično.

 Jela bazirana na povrću

Mega trend za 2016. bit će proslava povrća kao zdravih namirnica. Tu se ne radi o prelasku na vegansku prehranu ili demoniziranju mesa, već o stvaranju cijelog novog pogleda na povrće. Povrće kao namirnica više nije samo prilog jelima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.