Male sommelierske tajne
Kako kušati brojna vina, a ostati trijezan
Nakon što smo uzeli gutljaj vina, nije dovoljno brže bolje progutati vino. Da biste uistinu prepoznali kvalitetu vina, između ostalog, jako je važno nakon što uzmete gutljaj vina - grgljati ga
Jelena Šimić Valentić, sommelierka i vinska edukatorica uvjerena je da je želja Hrvata da se vinski obrazuju sve veća, a evo koja domaća vina preporučuje za svečanosti koje nas čekaju u prosincu
Pjenušac se pije samo u ponoć za Novu godinu i za velika
događanja!? Ako nije iz pokrajine Champagne – ne računa se? Kakvi
su Hrvati s vinom s mjehurićima? Koja vina piti za Badnjak, a
koja za Novu godinu? Eto neka od pitanja i dvojbi iznjedrenih iz
stavova tek sporadično upućenih konzumenta u vino što
sam ih zapisao u notes i dosjetio ih se u prosincu, mjesecu u
kojem ne nedostaje ni pjenušaca niti dobrih vina. Prije bi se
reklo kako je prosinac unatoč imenu od svih mjeseci
najzagrijaniji, što nas pak vodi majci svih vinskih
pitanja: kako piti i ostati trijezan? Na sve te dvojbe
odgovore ima Jelena Šimić Valentić, sommelierka i
vinska edukatorica, osnivačica Pupitresa, prvog butika
vinske kulture u Hrvatskoj.
Jelena ima sommeliersku diplomu Hrvatskog sommelier kluba, a
polaznica je treće razine WSET–a (stručnog obrazovnog
programa Wine and Spirits Education Trust) najprestižnije
svjetske institucije za edukaciju o vinu i žestokim alkoholnim
pićima. Iza nje je dvanaestogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu, a
osim što strastveno i predano vodi mjesečne vinske radionice za
polaznike, Jelena je i individualna trenerica u Vinskoj školi
jedan na jedan, savjetnica u brojnim hotelima, wine-barovima
i restoranima kako u kreiranju eno-gastro doživljaja tako i
edukaciji osoblja.
Pjenušci za mene označavaju slavlje, radost, nazdravljanje,
zahvalnost... Pjenušcima je najbolje započeti obrok, bilo ručak
ili večeru. Oni osvježavaju i dobar su uvod u svako jelo i šteta
bi ih bilo vezati za jedan praznik. Pjenušci idu uz svaku svečanu
prigodu. Šampanjcem zovemo samo pjenušava vina koja nam dolaze iz
francuske regije Champagne. Dakle i šampanjac je pjenušavo
vino, ali jedna na primjer pjenušava cava iz Španjolske
nije šampanjac. Hrvatska je sve više i više poznata po
proizvodnji vrhunskih pjenušavih vina rađenih šampanjskom metodom
i ponuda je jako velika. Izaberete li za ove svečane
dane Tomca, Šembera, Peršuriće, Kabolu, Meneghettija, Kosa,
Puhelek–Pureka, Bolfana, Cmrečnjaka... sigurna sam da ćete
uživati. Njihovo je idealno mjesto u večeri aperitiv i moraju
biti dobro rashlađena na temperaturi od četiri do šest stupnjeva
Celzijeva.
U dvije godine postojanja vinske škole imala sam 198 vinskih
radionica. Više od 6.800 građana prošlo je neku od radionica.
Jako sam ponosna na taj rezultat koji je nastao samo velikim
radom, snažnom upornošću koja je bila vođena strašću. Polaznici
vinske škole ljubitelji su vina koji vole vino i žele naučiti
više o njemu, a i oni koji se prvi put s njim susreću i žele ga
upoznati. Također provodimo stručne vinske obuke za zaposlenike
hotela, restorana i wine-barova. Moja iskustva pokazuju da,
kad su vina posrijedi, interes za educiranjem sve je veći. Nije
samo riječ o osobama koje zbog svoje profesije žele o vinima
doznati više, nego se priča širi i na druge krugove.
Kako procjenjujete opću razinu vinske kulture? Koliko Hrvati
uopće imaju svijest o Hrvatskoj kao vinskoj zemlji?
S obzirom na to da je kroz vinske radionice u dvije godine prošlo
gotovo sedam tisuća polaznika koji su sigurno svojim prijateljima
prenijeli impresije i novostečeno iskustvo i znanje, sigurna sam
da se stvara prava vinska revolucija. Potrošači vina sve su
educiraniji. Žele učiti više o vinu. Vole učiti o njemu. Vino je
izuzetno kompleksna materija, ali ono što je moja misija kroz
vinsku školu jest demistificirati ljudima vino, približiti im ga.
Zaraziti ih ljubavlju prema vinu. I na taj način sam sigurna da
raste i opća razina vinske kulture u Hrvatskoj. Hrvatska vina
imaju izniman potencijal, mi smo uistinu vinska zemlja, o čemu
pogotovo svjedoče naše autohtone vinske sorte kao što
su tribidrag, plavac mali, pošip, malvazija dubrovačka,
debit, grk...
U mojoj obitelji oduvijek se pije vino. Suprug i ja prijateljima
umjesto kave nudimo čašu vina. U tom smislu kod nas blagdani ne
mijenjaju puno, uoči Božića i za Novu godinu otvaramo vina kao
što to radimo i svaki dan. Već sam rekla kako su pjenušci sjajan
aperitiv i uvod u sve što vas kasnije očekuje za blagdanskim
stolom. Ovisno na koji način ste pripravili bakalar i ribu ovisi
puno koje ćete vino odabrati. Važno je napomenuti da uživate u
vinima. Naravno, umjereno. Nemojte čuvati vino za posebne
prigode. Svaki dan je poseban i treba ga nazdraviti vinom.
Kušajte našu istarsku malvaziju, slavonsku graševinu,
iločki traminac,
korčulanski pošip, hvarski, pelješki, brački
plavac mali...
Od desertnih kušajte predikat Bodrena, Krauthakera,
Kutjeva, kušajte prošek Tomića ili Bibicha, nazdravite
uz desert coronom grande Benvenutija, varijacije su
bezbrojne...
Mislim da je vrijeme za pitanje koje ste sami postavili na svojoj
stranici na Facebooku - kako kušati brojna vina, a ostati
trijezan?
Za početak objasnimo razliku između običnog pijenja i kušanja.
Nakon što smo uzeli gutljaj vina, nije dovoljno brže bolje
progutati vino. Da biste uistinu prepoznali kvalitetu vina,
između ostalog, jako je važno nakon što uzmete gutljaj vina -
grgljati ga.
Pustite vino da se razlije po cijeloj usnoj šupljini i cijelom
jeziku gdje se nalaze papile koje će vam pomoći raspoznati razne
osjete pomoću kojih ćete moći procijeniti i prepoznati okus
slatkog, slanog, kiselog i gorkog.
Nakon što ste progrgljali i prokotrljali vino u usnoj šupljini,
lakše ćete moći procijeniti sve elemente u vinu od šećera,
alkohola, viših alkohola, do kiselina, tanina i mineralnih soli.
Grgljajući vino, unosimo molekule kisika te se na taj način
oslobađaju brže i arome u vinu će postati još
intenzivnije.
Vino se lagano zagrijava pa i zbog toga arome postaju
intenzivnije. E sad ono – kako kušati, a ostati trijezan. Kod
kušanja je važno na kraju ispljunuti vino u pljuvačnicu.
Pokušajte ovako kušati vino pa ćete vidjeti ogromnu razliku, nego
kad ga samo popijete na način na koji ste inače pili. A za
pijenje, odgovor se zna već od 6.000 prije naše ere kada su prema
arheološkim dokazima proizvedena prva vina. Stane u jednu riječ –
umjerenost.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Reci što misliš!