Lifestyle

Vježbanje cijelog tijela

Pet super učinaka planka na vaše fizičko i psihičko stanje

Pet super učinaka planka na vaše fizičko i psihičko stanje

Načili ste, pročitali ste i osjetili ste - plank stvarno ima dobar učinak na vaše tijelo, izgradnju mišića, a napose snagu koju vam daje ta vježba statike - no jeste li ikada razmišljali na koliko sve grupa mišića djeluje plank, odnosno, na što sve djeluje u našem organizmu uopće.

Pet je osnovnih učinaka koje će uobičajeni plank ostaviti na vašem tijelu, a sve ostale varijacije povećavat će taj učinak sa svakom ciljanom varijacijom ove vježbe.

Plank jest vježba za jačanje statike, ali u svojim modificiranim verzijama postaje definitivno i vježba snage te vježba za rast mišića, ovisno o varijaciji i dijelu tijela na kojeg ciljano utječe.

Učinci su sljedeći:

1. Jačanje trbušne jezgre - iznutra prema van tako da vam se prov učvršćuju mišići koji "drže" središnji dio tijela, a potom i mišiće koji kako rastu postaju sve vidljiviji

2. Uklanja bol u leđima - jer učvršćuje jezgru tako da čvrsto tijelo ne doživljava bolove kao što je to slučaj s osoba čija je jezgra relativno slaba te se često šokira prilikom većih fizičkih napora. Uostalom, čvršća jezgra znači i čvršća, jača leđa.

3. Povećava se fleksibilnost tijela - s pojačanom snagom mišića i većoj izdržljivosti tijela plank će povećati fleksibilnost mišića leđa, ramena, nogu i ruku jer će se s vremenom početi istezati i postajati sve fleksibilniji

4. Poboljšat će vam raspoloženje - svaka vježba doduše utječe na bolje raspoloženje, pa ni plank nije iznimka. Posebno kod ljudi koji nisu pretjerano skloni intenzivnim vježbama zbog čega je plank toliko i postao omiljen. Osim toga, ljudima koji jako puno sjede plank će pomoći opustiti zgrčene mišiće, izbaciti napetost.

5. Najvažniji od svih - plank će pojačati vaš balans i ojačati posturu - što znači da ćete se s vremenom početi držati uspravnije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.