Kultura

#biograd

Interkulturalna ART promocija pod nazivom "Ljepota različitosti"

Interkulturalna ART promocija pod nazivom
Grad Biograd na Moru

Grad Biograd i Zavičajni muzej grada još jednom su ugostili ljepotu. Ljepotu u Interkulturalnoj Art Promociji Biograd -2021., a u kojoj se predstavljaju poznati autori članovi Likovne udruge Art Forum-Zadar.

U prostorijama Zavičajnog muzeja grada Biograda promovirajući multikulturalnost kao poželjan model povezivanja umjetnika iz Hrvatske, Europe i destinacija širom svijeta, kako je to prilikom otvorenja izložbe kazao Boris Žuža, profesor i likovni umjetnik, voditelj ove udruge.

Na ovoj izložbi posljednjoj u ovoj godini Biograđanima se članovi ove udruge predstavljaju s 35 umjetnika i s 45 umjetnina. A da to predstavlja ljepotu nije potrebno posebno naglašavati, jer ako se zna da od počeka svog djelovanje zadarska LU ART-FORUM-ZADAR ustrajno promovira, poimanje stvarnosti kao oblika krajnjeg kretanja, izraženog kroz otvorenost naspram otkrivanja i primjenu novih izražajnih mogućnosti.

U navedenom kontekstu likovno stvaralaštvo predstavlja pokušaj obogaćivanja životne stvarnosti, da bi se postigla ona toliko potrebna punina, koja u svojoj izražajnosti počiva na isticanju estetskih i etičkih vrijednosti. Trajno je potrebna težnja za mogućnošću pozitivno afirmativnog mijenjanja stvarnosti, a u našem slučaju promociju umjetničkih kreacija, kao oblika uzvišenog kultiviranog oblika duhovnosti. Tim putem iskorak u prostore umjetničkog omogućuje jasnije razumijevanje cjelovitosti ljudskog bića…navodi u svom osvrtu na ovu izložbu prof. Žuža, te za kraj dodaje citat škotskog pisca Samuila Smilesa koji glasi „Dobrobit jednog mjesta nije samo u bogatstvu, u tvrđavama, u ljepoti javnih zgrada, već u broju prosvijećenih građana, u širenju znanja i njegova širenja….“

Ljepota izloženih radova u različitim tehnikama to najbolje potvrđuje te preporučujemo da ju svakako pogledate do 5. siječnja 2022. Zavičajni muzej grada Biograda ovom lijepom izložbom završava ovu godinu a u kojoj je zbog korone bilo puno poteškoća u radu kulturne ustanove. No i unatoč teškoćama i ograničenjima koja još uvijek traju ipak se odradio dio predviđenog programa kazao je ovom prigodom Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.

Otvorenju ove izložbe svoj doprinos dali su i mladi glazbenici, učenici biogradske glazbene škole koji su izveli prigodan glazbeni program. Učenica drugog razreda Lucija Pavičić na klaviru odsvirala temu iz „Orašara“ Čajkovskog, a na gitari muzicirao je učenik šestog razreda Luka Macuka. Nakon njih zasvirali su i njihovi profesori, a što je svakako bio dodatni ugođaj večeri. Sve posjetitelje ove izložbe muzej je darivao kompletom prekrasnih razglednica grada Biograda koje je snimio poznati biogradski fotograf dr. Vinko Pešić.

​​​​​

Reci što misliš!