Događaji

#biograd

U Biogradu otvorena izložba fotografija "Obojeno crno-bijelim"

U Biogradu otvorena izložba fotografija
Grad Biograd na Moru

Postavljanje još jedne izložbe našeg sugrađanina Vinka Pešića u prostorijama Zavičajnog muzeja grada Biograda, bila je prava poslastica za ljubitelje fotografije.

Naime, nakon brojnih izložbi ovog vrsnog, možemo slobodno reći umjetnika fotografije, koji je poznat po vjernim i specifičnim krajolicima, detaljima i koloritom prirode koja nas okružuje odlučio za nešto novo, nešto posve drugačije nazvavši to „Obojeno crno-bijelim“. Svi uglavnom znamo za njegove Vranske boje, Velebit, Palagruža, a tu svakako posebno mjesto zauzimaju i Lunjske masline.

Nakon niza godina, autor se ovom prilikom odlučio s njegovim vjernim aparatom pozabaviti s nečim posve drugačijim, novim a ipak starim jer ga je kako kaže, uvijek kopkalo ono vječno crno i bijelo, koje zapravo nikada nije samo crno ni samo bijelo. Za svakog umjetnika, a posebno fotografa izazov je bio prevelik. Odlučio se i nije požalio. Nastala su djela od kojih zastaje da. Djela kojima nije potrebna boja da ih razumijete, osjetite, zavolite i konačno da im se divite.

Što reći o autoru do da je veliki zaljubljenik ne samo prirode već i fotografije uopće, a zadnji desetak godina intenzivnije se bavi ovim hobijem. Do sada je imao 14 samostalnih i više skupnih izložbi, uradio je ilustracije naslovnica za tri knjige, te objavljuje na internetskim portalima i društvenim mrežama.

Na ovoj, 15-oj po redu izložbi koju su zajedno upriličili Gradska Galerija i Zavičajni muzej grada Biograda autor Vinko Pešić predstavio se s pedesetak crno bijelih fotografija, koje plijene svojom ljepotom, snagom i pomalo mistikom. A evo što o tome kaže sam autor: Za crno- bijele fotografije kažu da su bezvremenske, jer oduzimanjem boje fotografiji često nam je teško prepoznati vremensko razdoblje snimanja. Nedostatak boje, koja je atraktivnija i oku ugodnija, nadomješta se naglašavanjem sjena i kontrasta.

Mnogi fotografi koriste u svom izričaju crno-bijele fotografije zbog njihove mogućnosti udaljavanja predmeta od stvarnosti i usmjeravanja na emocionalno stanje subjekta. Vidljivo je da se autor Vinko Pešić na svojim izloženim fotografijama služio svim elementima crno bijele fotografije, kao što su sjene, kontrasti, tonovi, oblici, teksture…Nastojao je sve to posložiti u zanimljivu kompoziciju, izazvati određene emocije, kod promatrača kao što su nemir, tjeskoba, usamljenost, ali i osjećaj radosti, ljubavi, odanosti.

Sve fotografije ovog autora nastale su u zadnjih 10-ak godina i čine manji, probrani izbor njegovog crno-bijelog opusa. Što još dodati do, da će ova izložba nešto drugačija od dosadašnjih, a samim tim i intrigantnija biti otvorena do 30 rujna, te da ju svakako valja pogledati. 


Reci što misliš!