Kultura

Ovogodišnje Splitsko ljeto

Prihvaćen program 63. Splitskog ljeta

Prihvaćen program 63. Splitskog ljeta

Na sjednici Festivalskog vijeća Splitskog ljeta u utorak je prihvaćen program ovogodišnjeg 63. izdanja tog festivala, koji će biti održan u Splitu od 14. srpnja do 14. kolovoza, priopćili su iz HNK Split.

Ovogodišnje Splitsko ljeto otvara premijera opere "Seviljski brijač" G. Rossinija  u izvedbi Opere splitskog HNK. Operom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a režiju će odraditi Krešimir Dolenčić. Na repertoaru repriza ljubitelji opere moći će gledati "Turandota" G. Puccinija, potom "Aidu" G. Verdija, te u Vrlici "Ero s onoga svijeta".

Od drama će se premijerno prikazati "Aziz" Predraga Lucića, koju će režirati sarajevski redatelj Dino Mustafić. Balet će Splitsko ljeto obilježiti premijernom izvedbom suvremenog baleta "Derviš i smrt", po motivima istoimenog korifejnog romana Meše Selimovića, u koreografiji Igora Kirova i uz glazbu Gorana Bojčevskog.

Reprizirat će se i dramski program, i to predstavama "Buža" Živka Jeličića i "Smij i suze starega Splita" Ivana Kovačića, a od gostujućih predstava prikazat će se "U agoniji" Miroslava Krleže u izvedbi Scene Ribnjak, potom "Pluća" Duncana Macmillana u izvedbi Teatra Exit, "Muškarci.hr" Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričnog kazališta Kerempuh, "Zaboravi Hollywood" Mira Gavrana u izvedbi Teatra Gavran, te predstavu "Prvi put kad sam ti vidjela lice" Teatra ITD.

U repriznom programu baleta posjetitelji će na Sustipanu moći gledati "5 do 12" Igora Kirova, "East/West" u koreografiji Sashe Evtimove, Igora Kirova i Martina Chaixa, "Crvena soba/ The Red Room" u izvedbi Makedonske Opere i Baleta iz Skopja, balet na libreto Saše Dimoskog koreografiran po Schubertovom Gudačkom kvartetu broj 14., kao i atraktivan balet "Tango" inspiriran glazbom Astora Piazzole, koreografa Carlosa Matosa, u izvedbi Saksonskog državnog kazališta iz Dresdena.

U koncertnom programu će nastupiti Stefan Milenkovich (violina) i Rohan de Silva (klavir), Weiner Glassharmonika duo; Goran Listeš – gitara, Duo Marimbi – Katarzyna Mycka i Filip Merčep, Gradski zbor Brodosplit, Vedrana Kovač (klavir) i Biljana Kovač (alt).

Planirani proračun 63. Splitskog ljeta iznosi 5,3 milijuna kuna. Ministarstvo kulture financirat će festival iznosom od 1,8 milijuna, Split će izdvojiti 1,3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 600.000 kuna s dodatnih 200.000 kuna za izvedbu opere "Ero s onoga svijeta" u Vrlici, dok se vlastiti prihodi očekuju u iznosu od 1,4 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.


Reci što misliš!