Kultura

Balet

Romeo i Julija otvaraju baletnu sezonu u HNK Split

Romeo i Julija otvaraju baletnu sezonu u HNK Split

Nastao je na glazbenom predlošku Sergeja Prokofjeva i dramskom Williama Shakespearea, a koreografiju i režiju potpisuje mađarski koreograf Yourij Vamos

Izvedbom baleta "Romeo i Julija" počet će baletna sezona splitskog HNK-a. Balet je premijerno izveden na Peristilu 31. srpnja ove godine u sklopu 53. Splitskog ljeta. Nastao je na glazbenom predlošku Sergeja Prokofjeva i dramskom Williama Shakespearea, a koreografiju i režiju potpisuje mađarski koreograf Yourij Vamos.

Koreograf o svom radu na ovom Prokofjevom djelu kaže:
"Rad na Romeu i Juliji za mene je bilo vrlo uzbudljivo razdoblje ispunjeno mnogim iznenađenjima. U početku mi se činilo da stojim pred iznimno teškim zadatkom za kazališnog stvaraoca. Jedan pisac, primjerice Thomas Mann, napiše prosječno stranicu na dan. Koreograf pak uspijeva napraviti 30 sekunda dnevno.

Ovaj put bilo je drugačije. Nakon što sam završio koncept, počeo sam raditi na pokretima. To mi je oduzelo jako malo vremena. Zašto? Zato što su, kako literarni, tako i glazbeni izvornici potpuno besprijekorni. S jedne strane, to je od ogromne pomoći, a s druge velik je i odgovoran zadatak dostojno obraditi Shakespeareova i Prokofjevljeva izvorna djela.

ako mi je kreativni proces uzeo jako malo vremena, probe s plesačima trajale su mnogo duže. Ova drama ne traži primabalerine i prvake baleta, već glumce koji svojim tijelima mogu izraziti osjećaje i ispričati priču. Mnogo je napornog rada bilo potrebno uložiti da bi se to postiglo. Publika se ne smije diviti onom što vidi na pozornici već mora biti potpuno uvučena u ono što se na njoj zbiva.

Biti istovremeno duhovit, duboko osjećajan te snažan s mačem u ruci - to su zadaci koji se ovdje postavljaju pred izvođače, a sve to nema baš puno veze s romantičarskim duhom Sylphides i vila iz Giselle.
Split je grad koji izaziva strahopoštovanje, grad pun žive povijesti. Radeći s ambicioznim i dobro vođenim splitskim baletnim ansamblom radujem se prilici da vidim svoj balet u jedinstvenom ambijentu Peristila, a kasnije i u impozantnoj zgradi Kazališta.
"Samo oni koji pokrenu srce promijenit će svijet", kaže Vamos.


Reci što misliš!