Kultura

Animirani film

Prvi festival hrvatskog animiranog filma

Prvi festival hrvatskog animiranog filma

Nakon međunarodnog Animafesta dobili smo i festival hrvatskog animiranog filma

Nakon međunarodnog Animafesta, najavljen je i Festival hrvatskoga animiranog filma, koji će se održati 20. i 21. veljače u zagrebačkom kinu Europa.

Cilj je Festivala predstaviti domaću animaciju domaćoj publici i autorima.

Za festival, koji će se održavati svake dvije godine, neće biti selekcije i prikazat će se svi javno financirani filmovi nastali tijekom jedne godine. Predselekcija će se raditi za filmove bez potpore javnih sredstava.

Nagrade će se dodijeliti najboljim filmovima, kao i priznanja za životno djelo, i to umjetnicima zaslužnima za razvoj animacije u Hrvatskoj. Ovogodišnji dobitnik je Borivoj Dovniković Bordo.

Bordo je autor crtanih filmova, karikaturist, strip-crtač, ilustrator, grafički dizajner i jedan od posljednjih živućih autora umjetničkog crtanog filma 'Veliki miting' (1950.) kojim je počela profesionalna proizvodnja animiranog filma u nas.

Ta nagrada za životno djelo dosad se dodjeljivala na Danu hrvatske animacije ASIFA, koji je, na inicijativu vodstva Zagreb filma, prerastao u Festival hrvatskog animiranog filma.

Natječaj za sudjelovanje otvoren je do 30. siječnja, a uz službenu konkurenciju održat će se nekoliko retrospektiva, tribine i okrugli stolovi.

Nagradit će se najbolji autorski film (sedam tisuća kuna), namjenski film (pet tisuća kuna), studentski film (tri tisuće kuna) i dječji film (dvije tisuće kuna), a dodijelit će se i posebna priznanja za najbolju animaciju, glazbu, dizajn i scenarij.


Reci što misliš!