Događaji

eko zadar

Doznajte sve o samoniklom bilju od Nede Bopsić

Doznajte sve o samoniklom bilju od Nede Bopsić
Pixabay

Predavanje će se održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 15. svibnja 2024. godine s početkom u 18 h u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ udruge „Eko-Zadar“. Ulaz na predavanje je, naravno – slobodan.

Vrsna poznavateljica samoniklog bilja, uključujući ljekovito samoniklo bilje, Neda Bopsić održat će predavanje u kojem će predstaviti samonikle ljekovite biljke koje rastu na našem području. 

Predavanje će se održati u  multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 15. svibnja 2024. godine s početkom u  18 h u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ udruge „Eko-Zadar“. Ulaz na predavanje je, naravno – slobodan. 

Neda Bopsić autorica je popularne knjige „Okusi prirode: Samoniklo jestivo bilje – Slastice“, te je autorica iznimno praćene Facebook grupe Zdrava Trava. U svojim predavanjima naglašava etično postupanje prilikom branja samoniklog bilja, odnosno -  ostavljanje za sobom većine biljne mase kako bi se biljke sačuvale. U sklopu projekta „Zelena transformacija - građanska participacija“ 2022. godine održala je vrlo posjećeno predavanje na temu samoniklog jestivog bilja, te je predavanje o samoniklom ljekovitom bilju njegova nadgradnja. O ljekovitom bilju govorit će na odgovoran način, predstaviti djelovanje biljaka na fiziologiju s naglaskom i na moguće štetnosti i zablude.

Ovo predavanje je prva aktivnost iz ovogodišnjeg programa aktivnosti u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ kojeg, uz potporu Zadarske županije, udruga „Eko-Zadar“ provodi od 2017. godine a čiji je glavni cilj staviti građankama i građanima na raspolaganje znanje i alate za realizaciju prava na zdrav život u javnom i privatnom prostoru. Do konca godine uslijedit će treći po redu  „B.Ready kamp“ – dvodnevna edukciju odraslih osoba za stjecanje osnovnih vještina preživljavanja u prirodi koji će se održati u ljeto, predavanje MSc. Ekologije krajobraza i zaštite prirode Taide Garibović na temu „Građanska znanost (citizen science) u službi zaštite prirode Zadarske županije“  koje se u suradnji s Planinarskim društvom Paklenica planira za jesen, kao i edukacije za voditelje/ice udruga na dvije teme, od kojih je jedna „Gospodarska djelatnost udruga, radni odnosi i vanjski suradnici u udrugama“, a druga „Komunikacija s medijima, korištenje prava na pristup informacija i obveze udruge prema Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR)“ koje će održati voditeljica projekta Nives Rogoznica. Bude li interesa među predstavnicima udruga, za njih će biti održan i laboratorij komunikacije s medijima. 

Projekt „Zelena transformacija - građanska participacija“ financiran je s 2.000,00 EUR od strane Zadarske županije, a temeljem Javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu na poziciji Upravnog  odjela za hrvatske branitelje,  udruge, demografiju i socijalnu politiku – područje promicanja vrijednosti Domovinskog rata i antifašističke borbe, promicanje vrijednosti građanskih inicijativa, Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

 


Reci što misliš!