Kultura

Udruga Argonauta

Arheologija se vratila na Murter!

Arheologija se vratila na Murter!

Muzej grada Šibenika i Udruga Argonauta uspješnom organizacijom međunarodne škole epigrafije i arheološkog kampa upisale Murter na arheološku kartu Europe

U periodu od 16. do 30. rujna 2012. u organizaciji Udruge Argonauta i Muzeja grada Šibenika održan je prvi Međunarodni arheološki kamp Colentum - Murter. Na kampu je sudjelovalo deset polaznika sa Sveučilišta u Zadru i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te mlada  doktorantica Sveučilišta u Budimpešti. Kamp se sastojao od kopnenih i podmorskih istraživanja (terenska nastava), vježbi obrade keramike, stručnih predavanja te stučnih obilazaka arheoloških lokaliteta na Ivoševcima, Velikoj Mrdakovici i Bribirskoj glavici te Muzeja grada Šibenika.

Kopnena istraživanja vodili su arheolozi Željko Krnčević i Toni Brajković iz Muzeja grada Šibenika, a suradnici su bili Ivana Cunjac i Jelena Jović, dok je podmorska istraživanja i rekognosciranja vodila prof.dr. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru.

Kampu je prethodila Međunarodna škola epigrafije na kojoj je sudjelovalo dvadesetak studenata iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Slovenije te ugledni predavači iz Austrije i Hrvatske. U arheološki bogatom rujnu i listopadu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture na Colentumu su provedeni i najopsežniji sanacijsko-konzervatorski radovi u posljednjih pola stoljeća. 

Studenti slušali predavanja legendi hrvatske podmorske arheologije

Niz uglednih predavača pridonio je ozbiljnosti ovog projekta. Među njima svakako valja istaknuti pionire hrvatske podmorske arheologije Dalibora Martinovića i Zdenka Brusića. Predavanjima i radionicama o suvremenoj znanstvenoj disciplini - fotogrametriji studente je oduševio francuski profesor dr.sc. Pierre Drap (Centre National de la Recherche Scientifique - Laboratoire des Sciences de l'Information et des Systèmes CNRS - LSIS, Marseille, Francuska). Ne manje važna predavanja održali su i prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Irena Radić Rossi sa Sveučiliša u Zadru, arheolog Rade Žunić, arheologinja i konzervatorica Tanja Lolić te doc. dr. sc. Kristijan Juran iz Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru. Procjenjena akademska vrijednost programa Kampa je 3 ECTS.

Istražena  velika maritimna vila

Obimna arheološka istraživanja koja su vodili već gore spomenuti dala su izuzetne rezultate. Radilo se na vili uz more, do sada poznatoj kao "maritimnoj". Ovogodišnjim istraživanjima utvrdilo se da je riječ o velikom objektu na kojem je uočeno nekoliko faza, a koji se koristio od antike, dakle negdje 1. stoljeća, sve do vremena 5. i 6. stoljeća, a moguće čak i u srednjem vijeku. Napominjemo da se ova vila proteže na prostoru dugom skoro stotinu metara, dok je širinu zasad nemoguće utvrdit jer je pod zemljom. No, po onome što je vidljivo, riječ je o najmanje 25 metara. Dakle, radi se objektu koji zaslužuje pozornost. Neke od prostorija su čak imale i mozaik. Pronađeno je dosta ulomaka keramike i krovnih cigli.

Podmorje Colentuma po prvi puta istraživali roboti

U podmorskom dijelu kampa studenti odsjeka arheologije Sveučišta iz Zadra pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Irene Radić Rossi sustavno su pregledali područje uz zapadnu obalu Gradine i prema marini Hramini. Došlo se do značajnih saznanja o antičkoj luci Colentuma. Nalazila se na sjevernoj strani Gradine, a drevnim je moreplovcima utočište pružala osobito za južine. Pred malom uvalicom prije krajnjeg rta uvale uočeno je dosta elemenata neke drvene konstrukcije koja bi mogla predstavljati antičko drveno pristanište. Riječ je o okomito zabijenim kolcima i pilonima (drvenim stupovima) i horizontalno položenim gredama. Konstrukcija je prilično oštećena, ali bi se istraživanjem možda moglo saznati nešto više.

Istraživanja su nadalje potvrdila ranije navode o ostatcima zidova i hrpama balastnog kamenja.  Otkrivena je i velika količina čepova amfora i raznih ulomaka amfora i keramičkog posuđa. Među nalazima ističu se topovske kugle i gotovo cijela keramička uljanica.

Za pregled terena putem sidescan (bočno skenirajućeg) sonara iskorištene su dvije autonomne ronilice (AUV) koje su se u Murteru nalazile za potrebe radionice Breaking the Surface, usmjerene na primjenu podvodne robotike u biologiji mora, podmorskoj arheologiji i pomorskoj sigurnosti. Podaci se obrađuju.

Kamp podržali brojni sponzori

Treba svakako istaknuti financijsku potporu Ministarstva kulture, Turističke zajednice Županije šibensko-kninske te Općine Murter-Kornati, koja nam je uz TZ Općine Murter-Kornati pružila i svesrdnu pomoć. Međunarodni arheološki kamp potpomogle su brojne institucije, pojedinci i poslovni subjekti otoka Murtera koji su svojim donacijama sponzorirali smještaj i prehranu studenata i predavača. Ovom prilikom želimo posebnu zahvalnost izraziti vlasnicima terena Mili Skračiću i Mirku Jeliću što su nam dali dozvolu za istraživanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.