Kultura

Svijet književnosti

Goodreads okuplja 25 milijuna ljubitelja čitanja

Goodreads okuplja 25 milijuna ljubitelja čitanja

Internetska stranica Goodreads osnovana je prije sedam godina, a u međuvremenu okuplja 25 milijuna ljudi, ljubitelja čitanja i književnosti kojima omogućava kontakt s drugim čitateljima i razgovore o literaturi

Godine 2007., Otis Chandler pokrenuo je malu društvenu mrežu posvećenu spajanju ljubitelja knjiga i čitanja, koja je u sedam godina postojanja postala vjerojatno najvažniji literarni prostor na internetu.

Riječ je, naravno, o Goodreads.com koji u međuvremenu okuplja 25 milijuna članova te omogućava razgovor o književnosti i knjigama, kao i otkrivanje raznih nepoznatih naslova. Naime, Chandlerova je namjera bila omogućiti ljudima da dobiju književne preporuke od prijatelja, a ne kritičara i nakladnika te je nudio virtualni uvid u čitateljski ukus svojih članova koji su hvalili i kudili pročitano.

Na Goodreadsu se knjige i ocjenjuju, možete sastaviti listu pročitanih knjiga, a ohrabruju se i kritike pročitanog, koje su naročito utjecajne, pa se ne treba čuditi ako su već neki nakladnici angažirali botove za hvaljenje vlastitih izdanja. Ovaj 'Facebook za knjiške moljce', kako su Goodreads opisani u medijima, ima mogućnost rasta i razvoja, pa na njemu postoji 20 tisuća različitih književnih klubova, razne zbirke citata, književni kvizovi, a sve utjecajnije postaje i godišnja anketa o najboljim knjigama koja postaje i marketinška preporuka za izabrane naslove.

U međuvremenu je Goodreads kupio moćni Amazon, a broj članova samo u proteklih godinu-dvije nevjerojatno je narastao, od 15 milijuna u ovo vrijeme prošle godine do sadašnjih 25 milijuna! Neki predviđaju da bi Goodreads čitanje knjiga u digitalnoj budućnosti mogao pretvoriti u socijalnu aktivnost i omogućiti detaljnije čitanje, a s time se slaže i osnivač Otis Chandler, koji je u intervjuu za The Atlantic rekao da Goodreads stvara prijateljstva i potiče kreativnost.

'Nevjerojatno je, primjerice, da imam prijatelje u Švicarskoj koji opsesivno čitaju sve kritike jednog korisnika iz Brooklyna kojeg uopće ne poznaju', rekao je Chandler u intervjuu i pohvalio 'duhovitost, analitičnost i strast' amaterskih književnih kritičara na Goodreads. Iako je bilo negativnih reakcija na prodaju Goodreadsa Amazonu, pa su neki korisnici iz protesta zatvorili svoje profile, čini se kako se na književnoj mreži ništa nije promijenilo nakon transfera vlasništva u ruke Jeffa Bezosa te da se i dalje ne mogu kupovati pozitivne kritike, a jedina vidljiva promjena je aplikacija Goodreads na Kindleu, koja je pomogla povećanju broja korisnika.

Ovaj virtualni književni klub potiče i svoje članove na pisanje proze, a zna se i kako je prve obožavatelje za 'Pedeset nijansi sive' E. L. James pronašla baš na Goodreads. 'Izgradili smo društveni ekosustav za ljude koji čitaju knjige i žele o tome pričati, a pomoću nas dobivaju više od tog iskustva', smatra osnivač Otis Chandler, koji predviđa još veći rast članstva.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.