Kultura

zalaziti u tajne svjetove

U zadarskom kazalištu promocija knjige "Cijena umjetnika" dr. sc. Dolores Butić

U zadarskom kazalištu promocija knjige

U četvrtak, 9. svibnja s početkom u 12 sati u Maloj dvorani HNK Zadar održat će se promocija knjige "Cijena umjetnika" autorice dr. sc. Dolores Butić.

Knjigu će predstaviti:

izv. prof. dr. sc. Nada Bulić,

doc. dr. sc. Tin Lemac

te autorica dr. sc. Dolores Butić.

Ulomke iz knjige pročitat će Marta Kuštra, studentica Sveučilišta u Zadru, koja će svojom interpretacijom dodatno približiti djelo publici.

Moderatorica ovog događaja bit će Žana Bumber, glumica HNK Zadar.

Dolores Butić, autorica knjige, rođena je 22. veljače 1974. u Zadru gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru (danas Sveučilište u Zadru), gdje je i magistrirala. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. do 2013. radila je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kao lektor za latinski i grčki jezik. Od 2013. radi na Sveučilištu u Zadru.

Kreator je i pokretač modula Tekst i govorništvo u okviru kojeg se od 2023. studentima drugih Odjela Sveučilišta u Zadru nudi šest izbornih kolegija.

Sudjelovala je s predavanjima na šesnaest znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Objavila je šest znanstvenih i stručnih radova.

Kratke priče objavljivala je u časopisu Nova Istra i Zarez.

CIJENA UMJETNIKA (iz recenzije Lade Španić Žigo)

Čitati priče Dolores Butić znači zalaziti u tajne svjetove književnog teksta, u kojem se miješaju svjesno i nesvjesno, zamišljeno i umišljeno, hermetično i sveobuhvatno. Tekst može funkcionirati i kao alegorija, dosjetka ili groteska – svako tumačenje ima smisla, ako ne nastalo na temelju duboka uživljavanja u ovu kompleksnu poetsko-proznu skladbu. Jasnije rečeno, doživljaj je za interpretaciju ove knjige daleko važniji od racionalne analize.

Složene i graciozne rečenice također su povratak zaboravljenim potencijalima kreativnoga pisanja u ovom današnjem vremenu mucanja i natuknica. Dolores Butić važna je čuvarica gospođe Umjetnosti na njezinu prijestolju. I nitko je u ovaj knjizi ne može svrgnuti s vlastima. Jer, za svoj je tron vezana prečvrstim nitima jezika i fantazije.

Koju cijenu ima umjetnica Dolores Butić? Nema cijene.


Reci što misliš!