Kultura

"Dizajn: na rubu"

U ruševnom prostoru bivše vojne bolnice počeo festival dizajna Dan D

U ruševnom prostoru bivše vojne bolnice počeo festival dizajna Dan D

U ruševnom prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u koju se, kako upozoravaju natpisi, ulazi na vlastitu odgovornost, danas je počeo peti međunarodni festival dizajna Dan D, koji se u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva na temu "Dizajn: na rubu" održava do 1. lipnja.

Već prvi dan postavljeno je petnaestak izložbi, od tradicionalne D-izložbe i D-marketa do predstavljanja dizajnerskih fakulteta te škola iz Hrvatske i regije, a do nedjelje će se održati niz predavanja uglednih stručnjaka te radionica u sklopu edukativnih programa, među kojima su i dizajnerske početnice za najmlađe.

D-izložba donosi natječajem izabrane najbolje mlade dizajnere do 35 godina iz regije, bez obzira djeluju li aktivno na sceni ili će na nju tek kročiti, a D-market je prodajna izložba koja predstavlja selektirane male i velike dizajnerske brendove, trgovine, projekte i izdavače. Među izlagačima su Artisan, Bosa noga, LP design, Fashion corner, Kutumi dizajn, Centar za inkluzivne radne aktivnosti, Kriva crta, Mali plac i drugi.

Pozivna izložba "Dizajn: na rubu VOL. 1" oslanja se na autorske prakse iza kojih stoje dizajneri, no teško ih je sagledavati kao strogo dizajnerske u pogledu njihove utilitarnosti i praktičnosti, a nastaju iz refleksije samih autora prema kontekstu vlastitog djelovanja i pretpostavkama koje ono nosi. Tu sudjeluju, među ostalima, Lina Kovačević, Dejan Kršić, Igor Kuduz, Organizam te Damir Prizmić i Ivan Klisurić, a neki od njih već će danas održati predavanja.

Prvoga dana festivala održat će se i razgovor na temu "Budućnost regionalne suradnje u kontekstu dizajna", koji će okupiti predstavnike nekoliko regionalnih inicijativa u području dizajna koje su nakon niza godina suradnje formalizirali zajedničko djelovanje, a priredit će se i kviz o dizajnu i vizualnoj kulturi.

Od fakulteta i škola predstavit će se Akademija likovnih umjetnosti i dizajna iz Ljubljane, zagrebački Studij dizajna, Tekstilno-tehnološki fakultet te obrazovne ustanove iz Splita, Koprivnice i Sarajeva.

U kontekstu ovogodišnje teme EDU program nastoji osvijestiti studente, mlade autore, dizajn-entuzijaste i širu javnost o ulozi dizajna u društvu i potaknuti ih na istraživanje i interdisciplinarnu suradnju s akterima iz drugih područja društvenih djelatnosti kao što su psihologija, etnologija, sociologija, ekonomija. Na taj način želi se doprinijeti nadgradnji diskursa o dobroj dizajnerskoj praksi među mladima u regiji.

S obzirom na to da se festival održava u bivšoj vojnoj bolnici, još jednom od niza reprezentativnih bivših vojnih objekata koji propadaju, najavljena je i tribina na temu "Kome pri(o)padaju demilitarizirani prostori?".

U nedjelju, 1. lipnja održat će se Global Sharing Day koji će se u formi sajmišta razmijenjivati mali upotrebni predmeti, knjige, DVD-i, kazete, vinili, nakit, odjeća i obuća po principu "nešto doneseš - nešto poneseš".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.