Kultura

Dvadesetosmogodišnja Catton najmlađa autorica

Objavljeni kandidati za međunarodnu književnu nagradu Dylan Thomas

Objavljeni kandidati za međunarodnu književnu nagradu Dylan Thomas

Nagrađivani debitantski roman irske književnice Eimear McBride "A Girl Is A Half-formed Thing", koji su izdavači godinama odbijali prije nego što je konačno objavljen, natjecat će se uz bok Man Bookerom nagrađena romana Eleanor Catton "The Luminaries" za vodeću britansku međunarodnu nagradu za mlade autore Dylan Thomas, prenosi Guardian.

Nagrada se dodjeljuje "najboljem književnom djelu na engleskom jeziku autora do 39 godina starosti", koliko je kada je umro imao velški pisac i pjesnik po kojemu je dobila ime.

Dvadesetosmogodišnja Catton najmlađa je autorica na užem popisu, koji je ove godine ocijenjen kao iznimno snažan, a uz nju su uvršteni pjesnik Kei Miller, rođen na Jamajci, sa zbirkom "The Cartographer Tries to Map a Way to Zion", te drama "Mametz" velškog pjesnika i dramatičara Owena Sheersa.

McBride je za "A Girl Is a Half-Formed Thing" već dobila nagrade Bailey's za najbolje žensko pismo, te Desmond Elliott za najbolji debitantski roman na engleskom jeziku objavljen u Velikoj Britaniji.

U utrci za nagradu su i Amerikanac Joshua Ferris, uvršten s romanom "To Rise Again at a Decent Hour", o krađi identiteta preko interneta, te engleska spisateljica Naomi Wood s "Mrs. Hemingway", romanom o brakovima slavnoga pisca.

Popis zaokružuje zbirka kratkih priča "Snow in May" Kseniye Melnik, koja je rođena u Magadanu na sjeveroistoku Rusije i emigrirala kao tinejdžerica na Aljasku. Riječ je o devet povezanih priča čija se radnja odvija u Rusiji krajem 20. stoljeća.

"Podizanje dobne granice na 39, koliko je imao Dylan kada je umro, proširilo je mogućnosti i donijelo nam izvanredno snažan uži popis", kazao je predsjednik sudačkog panela Peter Florence, utemeljitelj Hay festivala, velškog festivala književnosti i umjetnosti. Naime, do sada je nagrada vrijedna 30 tisuća funta odlazila najboljem piscu mlađemu od 30 godina.

Imena kandidata objavljena su sinoć u sklopu međunarodne konferencije stručnjaka za Thomasa koja se pod nazivom "Dylan Unchained" održava na velškom Sveučilištu Swansea kao dio obilježavanja stote godišnjice pjesnikova rođenja.

Sudački panel još čine spisateljica i plesačica Tishani Doshi i novinar Guardiana Nicholas Wroe.

Ime pobjednika bit će objavljeno na svečanoj večeri koja će se održati u studenome u Swanseau.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.