Kultura

Priopćenje

Alžirski pisac Kamel Daoud dobitnik Goncourtove nagrade za prvi roman

Alžirski pisac Kamel Daoud dobitnik Goncourtove nagrade za prvi roman

Alžirski pisac Kamel Daoud dobio je Goncourtovu nagradu za prvi roman za djelo "Meursault, contre enquete" (Meursault, protuistraga), objavio je u utorak žiri koji je istodobno dodijelio i nagradu za novelu francuskome piscu Patriceu Franceschiju te za poeziju Belgijcu Williamu Cliffu.

 

Razmišljajući o suvremenom alžirskom identitetu, Kamel Daud napisao je roman koji je zrcalna slika slavnoga romana Alberta Camusa "Stranac" iz 1942. s kojim je prošle jeseni bio u konkurenciji za Goncourtovu nagradu.

"Nisam čovjek od samo jedne knjige, nasuprot onome što se misli jer smatram da to vodi u dvije bolesti - ili u taštinu ili u vjerski rat", rekao je Daoud u utorak primajući nagradu.

Četrdesetčetverogodišnji pisac, protiv kojega je u Alžiru izdana fetva, javno je prošle jeseni izrazio svoju razočaranost time što nije dobio Goncourtovu nagradu.

Osim nagrade za prvi roman, žiri je dodijelio i nagrade za novelu i poeziju.

Šezdesetogodišnji francuski pisac Patrice Franceschi dobio je nagradu za djelo "Premiere personne du singulier" (Prvo lice jednine), dok je nagrada za poeziju dodijeljena belgijskome pjesniku Williamu Cliffu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.