Kultura

Izložba o američkom LGBT pokretu u Fotoklubu Zagreb

Izložba o američkom LGBT pokretu u Fotoklubu Zagreb

Izložba fotografija američke autorice Diane Kresh "Vital Signs", koje bilježe nekoliko posljednjih godina LGBT pokreta u SAD-u, otvara se u utorak, 9. rujna, u Galeriji Fotokluba Zagreb, pružajući mogućnost usporedbe s događajima u Hrvatskoj, gdje je nedavno sklopljeno prvo životno partnerstvo aktualiziralo prijepore između zagovornika i protivnika te ideje.

 

Serija počinje s fotografijama dijelova 'patchwork' pokrivača "AIDS Memorial Quilt", izloženog prije dvije godine u Washingtonu kao spomen na preminule od AIDS-a koji zbog društvene stigme često nisu imali prikladno obilježena grobna mjesta, najavio je Fotoklub Zagreb.

Ostali radovi dokumentiraju borbu za bračnu jednakost kroz četiri događanja - prosvjedni marš National Equality March u Washingtonu 2009., New York Pride 2012., godinu dana nakon legalizacije istospolnih brakova u New Yorku, dva procesa na Vrhovnom sudu vezana uz prava homoseksualnih osoba te New York Pride 2013., kada se slavilo što je Vrhovni sud 3. poglavlje federalnog zakona DOMA proglasio neustavnim, čime su legalno oženjeni istospolni partneri dobili bračne federalne povlastice, te što je na niže instance vratio odluku o kalifornijskom amandmanu Proposition 8. Time je on proglašen neustavnim, a istospolni brakovi su u Kaliforniji legalizirani.

Serija fotografija završava spomen-pločom sa zida kluba Stonewall Inn u New Yorku, kultnom mjesto druženja LGBT osoba, gdje su počeli nemiri i prosvjedi izazvani policijskom racijom u ranim jutarnjim satima 1969. Nakon toga pokret za prava homoseksualaca izašao je iz sjene, a prva Pride povorka održala se u New Yorku godinu dana kasnije, na prvu obljetnicu pobune.

19 saveznih država

Istospolni parovi u Americi mogu legalno stupiti u brak u 19 saveznih država, uključujući posebni savezni okrug District of Columbia, a tridesetak država su ustavnim amandmanom ili zakonom ograničile brak na zajednicu muškarca i žene. Prema podacima američke organizacije The Human Rights Campaign, u tijeku je 70 sudskih procesa u 30 saveznih država zbog zakonskih ograničenja braka na heteroseksualnu zajednicu.

Po riječima Diane Kresh, naslov izložbe sugerira "živost svojstvenu trenutnoj razini aktivizma, ali i način kako se ta živost manifestira kroz retoriku organiziranih prosvjeda i kroz pravne borbe koje se vode na najvišim sudovima u državi".

"Borba za bračnu jednakost još nije gotova, ali pravila sudjelovanja su se promijenila, što se osobito očituje u naglašavanju riječi kao što su ljubav, obitelj i prava u jeziku zagovornika prava LGBT zajednice. Fokusirajući se na bračnu jednakost, homoseksualne osobe žele da ih se percipira da su baš kao i svi drugi, odnosno kao osobe koje sa heteroseksualcima imaju mnoga zajednička uvjerenja i vrijednosti, ciljeve i težnje, stabilne odnose, jednaku zaštitu pred zakonom i neotuđivo pravo da budu sretni", ustvrdila je.

Diane Kresh je ravnateljica Arlington County Public Library u Arlingtonu (Virginia). Prije toga je više od 30 godina radila u Kongresnoj knjižnici, a kao gost američkog veleposlanstva u Hrvatskoj 2012. je održala niz predavanja o knjižničarstvu i modelu rada američkih knjižnica. Majka je dvojice odraslih sinova, a za svoju partnericu se udala 2012.

Izložba ostaje otvorena do 19. rujna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.