Događaji

"simptom stanja u društvu"

Kontra i Ženska mreža traže da se napad na LGBT partyju okvalificira kao zločin iz mržnje

Kontra i Ženska mreža traže da se napad na LGBT partyju okvalificira kao zločin iz mržnje

Lezbijska grupa Kontra je u izjavi, koju supotpisuje Ženska mreža, najavila da će tražiti da se napad suzavcem na okupljene na LGBT partyju u klubu na zagrebačkome Trnju, okvalificira kao zločin iz mržnje

"Lezbijska grupa Kontra upozorava već duže vrijeme na eskalaciju govora mržnje prema LGBT osobama od strane radikalnih vjerskih grupacija, političara i političarki ali i predstavnika i predstavnica državnih institucija, čija je direktna posljedica i eskalacija nasilja", kaže se u Izjavi. 
 
Trebamo li podsjećati vlast da ima odgovornost jednako štititi sve građane i građanke od nasilja i da je njen zadatak boriti se protiv mržnje i predrasuda koje dovode do viktimizacije, pita Kontra. 
 
LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne) osobe u većini slučajeva ne prijavljuju nasilje zbog nepovjerenja u državne institucije, osobito policiju; policija u pravilu ne istražuje takve slučajeve ili podnosi prekršajne prijave umjesto kaznenih protiv napadača.
 
"Učestalost napada na LGBT osobe ukazuje na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa – policije i državnog odvjetništva u takvim slučajevima. Kako bismo potaknule efikasniji rad policije i državnog odvjetništva u ovom slučaju podnijet ćemo kaznenu prijavu i tražiti da se ovaj napad za razliku od brojnih drugih okvalificira kao zločin iz mržnje," poručuje Kontra.
 
Traži i donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.


Reci što misliš!