Kultura

Majstorska djela francuskih umjetnika 19. stoljeća u bečkoj Albertini

Majstorska djela francuskih umjetnika 19. stoljeća u bečkoj Albertini

Izložba "Arhiv snova iz Muzeja d'Orsay : Degas, Cezanne, Serat", koja obuhvaća oko 130 umjetničkih djela francuskih umjetnika 19 stoljeća, otvara se u četvrtak navečer u muzeju Albertini u Beču.

 

"Izložba daje sveobuhvatan uvid i pogled u raznovrstan majstorski slikarski opus umjetničkog stvaralaštva francuskih slikara prve polovice 19. stoljeća", ocijenio je na konferenciji za novinare u četvrtak u Albertini ravnatelj tog muzeja Klaus Albrecht Schroeder.

Izložba obuhvaća oko 130 majstorskih djela pastela, crteža, akvarela i gvaševa poznatih francuskih umjetnika, uz ostale Pierra Augusta Renoira, Gustava Moreaua, Edgara Degasa, Paula Cezannea, Georgesa Seurata te radove simbolista fin de sieclea.

"Izloženi umjetnički radovi posuđeni su iz francuskog Muzeja d'Orsay (Musee d'Orsay) i prvi put se u takvom opsegu predstavljaju u jednom muzeju izvan Francuske", rekao je ravnatelj Schroeder.

Izložba je postavljena u dvadesetak cjelina: Pogled u srž, Historicizam i salon, Gustav Moreau, Paralele estetici 19. stoljeća, Vizije arhitekture, Degasovi pasteli, umjetnost krajolika u djelima Gustavea Dorea i Edgara Degasa, Degas-balet, Paul Cezanne, George Seurat i neoimpresionizam, Simbolizam, Fin de Siecle: između Belle Epoque i nove klasike itd.

"Izbor umjetničkih radova je jedinstven, prikazana su uglavnom najpoznatija djela francuskih slikara 19. stoljeća, koja su poznata u cijelom svijetu", rekao je ravnatelj Muzeja d'Orsay i Muzeja de L'Orangerie Guy Cogeval naglasivši iznimnu suradnju tih dvaju pariških muzeja i bečke Albertine.

"Izložba je bila prikazana u Parizu i bilo je govora da se prikaže u još jednom europskom muzeju. Izabrana je Albertina koja posjeduje jednu od najvećih zbirki grafike u svijetu", rekao je kustos izložbe Werner Spies dodavši da Muzej d' Orsay posjeduje uz ostalo više od 70. 000 crteža francuskih impresionista i drugih francuskih umjetnika 19. i 20. stoljeća.

Izložbu "Arhiv snova, majstorski radovi iz Muzeja d' Orsay" otvorit će večeras u Albertini austrijski ministar kulture Josef Ostermayer, a ostaje otvorena do 3. svibnja 2015.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.