Kultura

Izložba Joana Miroa u bečkoj Albertini

Izložba Joana Miroa u bečkoj Albertini

"To su majstorska umjetnička djela, koja odišu nezamjenjivom likovnom i poetskom kvalitetom u bogatstvu motiva i boja", rekao je na konferenciji za novinare direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

 

"Miroov umjetnički stvaralački izražaj karakteriziraju lakoća i spontanost, a posebice je upečatljiv katalonski krajolik kao i njegova očaranost predmetima i likovima, posebice žene i ptice, ali i svemira, sunca, mjeseca, zvijezda i kometa što su znakovi njegove poetske slikarske interpretacije i zato izložba nosi naslov 'Od zemlje do neba'. Miroovo umjetničko stvaralaštvo istodobno je magično i univerzalno", rekao je Schroeder.

Izložba obuhvaća ulja na platnu, crteže i skulpture u keramici, bronci i kamenu, a podijeljena je u osam cjelina - od ranih djela iz 1918. do njegovih radova iz umjetnikove poodmakle dobi.

Miroov unuk, Joan Punyet Miro izrazio je posebno zadovoljstvo što će posjetitelji moći uživati u djelima njegova djeda, jer su na izuzetnom mjestu izloženi radovi posuđeni iz mnogih svjetskih muzeja, galerija i privatnih zbirki što izložbu, kako je rekao, "čini posebnom".

Djela slavnoga umjetnika uskoro će moći vidjeti i zagrebačka publika na izložbi koja se 2. listopada otvara u Umjetničkom paviljonu pod nazivom "Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght". Izložba će obuhvatiti četrdesetak radova, i to slika velikih formata, skulptura, litografija i tapiserija, pri čemu je poseban naglasak stavljen na skulpture.

Joan Miro (1893.-1983.) rodio se u Barceloni. Uspio se oduprijeti roditeljskom pritisku da postane knjigovođa, a cijeli je život proveo između Španjolske i Pariza. Zahvaljujući posebnom slikarskom i skulptorskom umjetničkom opusu ubraja se u najpopularnije nadrealističke umjetnike 20. stoljeća.

Retrospektivna izložba Joana Miroa u bečkoj Albertini traje do 11. sječnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.