Kultura

Na oko 1200 metara četvornih

Otvoren Muzej Vučedolske kulture

Otvoren Muzej Vučedolske kulture

Impresivno zdanje nove nacionalne ustanove - Muzej vučedolske kulture, otvorenjem stalnoga postava, danas je započelo s radom.

Na oko 1200 metara četvornih, u 19 prostorija prikazani su ne samo neposredni arheološki nalazi na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura europskih naroda.

Izgradnja muzeja započela je 2004. godine, dovršena prošle, a cijeli je projekt vrijedan oko 60 milijuna kuna, sve u okviru velikog projekta Ilok-Vukovar-Vučedol financiranog zajmom Razvojne banke Vijeća Europe i Ministarstva kulture RH.

Radi se o svjetskoj atrakciji, proizvodu koji spaja kulturu, znanost i turizam i koji je temelj za početak multifunkcionalnoga projekta Arheološkog parka Vučedol na kojemu zajedno rade tri resorna ministarstva, a Vlada RH uvrstila ga je u razvojne prioritete. Ova nova nacionalna ustanova u Hrvatskoj i budući arheološki park podižu turističku vrijednost ne samo kontinentalne nego i cijele Hrvatske, izjavio je danas u Vukovaru ministar turizma Darko Lorencin.

"Iz razloga jer ovo je jedna razina prikazivanja same materije Vučedola na svjetskoj razini. Intepretacija je vrhunska. Sve u svemu za ovaj kraj, za ovaj muzej s temom Vučedola, mi smo napravili određene pripreme, doći će svjetske televizije i ispričati priču o Vučedolu," rekao je ministar Lorencin.

Po mnogočemu jedinstven je Muzej vučedolske kulture, pojašnjava Ruža Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar, od samih početaka, zajedno s Aleksandrom Durmanom, dugogodišnjim voditeljem arheoloških istraživanja Vučedola uključena u idejnu koncepciju vučedolskoga muzeja.

"Kao također jedan poseban prostor uopće u svijetu muzeologije ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi je povezanost arheološkog lokaliteta i ove suvremene arhitekture. To je jedan novi iskorak u načinu prezentiranja arheološke baštine što za grad Vukovar i uopće za srednjepodunavski hrvatski prostor je jedan veliki iskorak u prezentiranju kulturne baštine i sigurno ugrađivanje u veliku kartu podunavskih zemalja kao prostor koji je izuzetno interesantan za mnogobrojne posjetitelje odnosno kao prostor kulturnog turizma," rekla je Ruža Marić.

Autori postava Muzeja vučedolske kulture su Aleksandar Durman s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mirela Hutinec, ravnateljica novootvorenoga muzeja, dok je autorica likovnoga postava arhitektica Vanja Ilić. Stalni je postav otvorio ministar kultur Berislav Šipuš, a događaj je okupio brojne državne dužnosnike, saborske zastupnike, predstavnike diplomatskoga kora, javnog, kulturnog i političkog života kao i i brojne Vukovarce.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.